Linkuri accesibilitate

Rusia a deschis o anchetă penală împotriva avocatului lui Alexei Navalnîi


Rusia a deschis o anchetă penală împotriva lui Lubov Sobol, un avocat la Fundația Anticorupție a opozantului Alexei Navalnîi. Forțele de ordine au ridicat-o pentru a fi audiată, potrivit conducerii fundației.

Ivan Zhdanov, șeful Fundației Anticorupție, a afirmat vineri că procurorii au deschis un dosar pentru violarea domiciliului "cu folosirea violenței sau sub amenințarea folosirii" după ce avocata a apăsat soneria unui agent al FSB implicat în otrăvirea lui Navalnîi.

Autoritățile ruse nu au oferit niciun comentariu oficial.

La începutul zilei, poliția a percheziționat apartamentul lui Sobol și au ridicat calculatoare și telefoane, potrivit susținătorilor lui Navalnîi.

"Lubov Sobol a fost ridicată pentru audieri de Comitetul de Investigații. Apartamentul ei este percheziționat", a transmis Fundația Anticorupție pe Twitter.

Ancheta forțelor de ordine vine, cel mai probabil, după ce avocata a încercat să vorbească cu agentul FSB Konstantin Kudryatsev.

Sobol a fost printre jurnaliștii și activiștii politici care au încercat să se întâlnească cu Kudryatsev în seara zilei de 21 decembrie, când Navalnîi a publicat înregistrarea audio a conversației în care agentul FSB recunoaște implicarea în tentativa de asasinare.

Teste de laborator din trei state europene diferite, confirmate de agenția pentru controlul armelor chimice, au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic de proviență sovietică cunoscut ca Noviciok.

Rusia a respins apelurilor pentru o anchetă asupra otrăvirii și a negat vreo implicare a unor oficiali ruși, afirmând că nu a primit încă nicio dovadă.

XS
SM
MD
LG