Linkuri accesibilitate

Rusia a expulzat zece diplomați americani


Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut miercuri cel de-al 17-lea discurs anual despre Starea Națiunii.

Rusia a declarat zece angajați ai Ambasadei SUA la Moscova persona non grata.Ministerul rus de Externe a înmânat nota ambasadorului adjunct al SUA, Bart Gorman. Acești angajați trebuie să părăsească Rusia până pe 21 mai.

Ministerul de Externe a numit această măsură un răspuns în oglindă la „acțiunile ostile ale părții americane împotriva unui număr de angajați ai Ambasadei Rusiei la Washington și ai Consulatului General al Rusiei la New York, care au fost declarați în mod nerezonabili persona non grata. "

Marți, ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a anunțat că va pleca în curând la Washington. Acest lucru s-a întâmplat, scrie meduza.io, după ce consilierul președintelui Putin i-a recomandat să meargă „în capitala dumneavoastră și să țină acolo consultări serioase detaliate”. Recomandarea i-a fost făcut la o zi de la introducerea de noi sancțiuni americane.

Ambasadorul Statelor Unite la Moscova a anunțat că se va întoarce la Washington pentru consultări la câteva zile după ce guvernul rus i-a recomandat să părăsească țara datorită „situației extrem de tensionate” dintre cele două țări, relatează The Guardian.

Plecarea lui John Sullivan va lăsa ambasada fără șef într-un moment crucial, Washingtonul și Moscova anunțând recent noi sancțiuni reciproce și în contextul în care masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina și starea de sănătate a disidentului Alexei Navalnîi provoacă îngrijorări în rândul cancelariilor occidentale.

„Cred că este important pentru mine să vorbesc direct cu noii mei colegi din administrația Biden din Washington despre starea actuală a relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia”, a afirmat Sullivan într-un comunicat remis presei.

„De asemenea, nu mi-am văzut familia de peste un an și acesta este un alt motiv important pentru ca să mă întorc pentru o vizită. Mă voi întoarce la Moscova în săptămânile următoare înaintea oricărei întâlniri dintre președinții Biden și Putin”, a adăugat Sullivan.

Biden și Putin au discutat despre un posibil summit bilateral săptămâna trecută dar Kremlinul a afirmat că organizarea unei asemenea întâlniri va dura timp și că va fi „imposibilă” de organizat în următoarele săptămâni.

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost convocat la Moscova la mijlocul lunii martie. Acest lucru s-a întâmplat la câteva ore după lansarea unui interviu cu președintele american Joe Biden, în care acesta a răspuns afirmativ atunci când a fost întrebat dacă îl consideră pe Vladimir Putin un criminal.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG