Linkuri accesibilitate

SUA și Ucraina spun că Rusia a folosit rachete balistice nord-coreene în război


Rușii ar fi vizitat o zonă de antrenament iraniană la mijlocul lunii decembrie pentru a asista la testarea rachetelor.
Rușii ar fi vizitat o zonă de antrenament iraniană la mijlocul lunii decembrie pentru a asista la testarea rachetelor.

Oficialii serviciilor de informații americane au aflat că Rusia a achiziționat rachete balistice din Coreea de Nord. Kieavul aduce aceleași acuzații. În plus, Statele Unite spun că Moscova caută rachete balistice cu rază scurtă de la Iran pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că informațiile desecretizate recent au descoperit că Coreea de Nord a furnizat Rusiei lansatoare de rachete balistice și mai multe rachete balistice, relatează AP.

Forțele ruse au tras cel puțin una dintre aceste rachete balistice în Ucraina pe 30 decembrie, a spus Kirby, adăugând că un acord Rusia-Iran privind rachetele balistice nu a fost încheiat, dar „înaintează activ”.

„Informaţiile noastre arată că Coreea de Nord a furnizat recent Rusiei sisteme de lansare de rachete balistice şi mai multe rachete balistice”, acuză purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) John Kirby.

Acest transfer subliniază, în opinia purtătorului de cuvânt, nevoia ca Congresul american să aprobe un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei rămâne o prioritate „absolută”, sublinia joi John Kirby.

De asemenea, vineri, consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că Rusia a lovit Ucraina cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată în timpul invaziei sale la scară largă.

„Nu mai există nicio mască... Federația Rusă a lovit pentru prima dată teritoriul Ucrainei cu rachete primite din... Coreea de Nord”, a declarat oficialul ucrainean pe platforma X (Twitter).

Mai multe rachete au fost lansate de către Rusia către Ucraina, pe 2 ianuarie, într-un atac aerian masiv, potrivit purtătorului de cuvânt.

Statele Unite şi aliaţii lor urmează să prezinte această problemă în Consiliul de Securitate al ONU, pentru că acest transfer de rachete reprezintă o încălcare a sancţiunilor ONU impuse Coreei de Nord, acuză John Kirby.

În octombrie, Statele Unite acuzau că peste 1.000 de containere cu echipamente militare şi muniţie au fost livrate Rusiei de către Coreea de Nord în săptămânile precedente.

Rusia şi Coreea de Nord sunt vizate amândouă de sancţiuni internaţionale – prima din cauza invaziei Ucrainei, a doua din cauza programelor interzise de înarmare nucleară şi al rachetelor.

XS
SM
MD
LG