Linkuri accesibilitate

Alegeri regionale în Rusia. Observatorii raportează dificultăți în accesul lor în secțiile de votare


Votul electronic este folosit în multe regiuni în timpul alegerilor regionale care au loc în perioada 6-8 septembrie.
Votul electronic este folosit în multe regiuni în timpul alegerilor regionale care au loc în perioada 6-8 septembrie.

Monitorii electorali au raportat că li s-a refuzat accesul la secțiile de votare, pe măsură ce alegerile naționale din Rusia continuă. Au fost înregistrate diverse infracțiuni, inclusiv votul în carusel și cumpărarea de voturi.

Alegerile care au loc în 83 de regiuni și orașe, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, se vor desfășura până pe 8 septembrie în unele zone și vor fi aleși guvernatorii și legislatorii regionali.

Votul a atras critici din partea grupurilor care apără drepturile alegătorilor după ce mulți candidați din opoziție au fost interziși de către autoritățile electorale.

Golos, un grup independent de monitorizare, a arătat că, înainte de începerea votului pe 6 septembrie, a fost o „imitație” a unor alegeri, fără concurență adevărată.

Golos a raportat dificultăți în monitorizarea votului. La unele secții de votare a fost raportat votul în carusel, în timp ce cel puțin un caz de cumpărare de voturi a fost invocat de un candidat.

În districtul Kasnoselsky din Sankt Petersburg, 112 observatori nu au avut voie să monitorizeze votul, ceea ce autoritățile au spus că este din cauză că nu se aflau pe listele aprobate.

Anterior, s-a raportat că comisiile electorale de circumscripție nu lucrau în zilele în care au fost depuse listele de observatori, forțând potențialii observatori să-și trimită cererile prin poștă.

De asemenea, observatorilor li s-a refuzat intrarea în secțiile de votare din districtul Sankt Petersburg din Moscova și din regiunea de sud-vest Bryansk.

În afara Moscovei, observatorii au fost împiedicați să inspecteze sau să filmeze în interiorul secțiilor de votare, iar la Moscova un membru al comisiei electorale a fost suspendat pentru că se deplasase în interiorul secției de votare în timp ce încerca să-și desfășoare activitatea.

În orașul Dolgoprudny din regiunea Moscovei, un „alegător de carusel” a fost reținut de poliție după ce votase la mai multe secții de votare.

Votând pentru Consiliul orașului Novosibirsk din centrul Rusiei, un candidat a susținut că i s-au oferit bani pentru a vota un concurent.

În regiunea centrală a Bashkortostanului, presa de stat a raportat cozi lungi la secțiile de votare, despre care observatorii și mass-media non-statale au sugerat că ar fi rezultatul promisiunilor de premii la loterie, inclusiv pachete de vacanță și electronice pentru alegători.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a declarat în timpul unui briefing de presă din 7 septembrie că alegerile se desfășoară normal, deși a spus că au fost raportate 4.600 de atacuri digitale asupra sistemelor electronice de vot.

Majoritatea voturilor sunt exprimate electronic în multe regiuni, deși alegătorii pot aplica pentru a folosi buletinele de vot pe hârtie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG