Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Rusiei la București laudă AUR pentru că se opune curentului „rusofob” din politica românească


Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin apreciază AUR, excepția de la ceea ce numește „curent rusofob” din politica românească

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, a spus despre partidul AUR că este singura excepție din politica României de la „poziția neprietenoasă” față de Rusia și de la consensul proatlantic și proeuropean de la nivelul elitei politice.

„Există un consens proatlantic și proeuropean destul de larg în elita politică românească, nu există probleme aici. Dar dacă conducerea politică adoptă o poziție clar neprietenoasă față de Rusia, atunci există și alte opinii în societate.
Românii care fac afaceri, urmăresc politica sau sunt interesați de viața culturală apreciază mult mai realist importanța relațiilor de bună vecinătate cu Rusia”, a spus ambasadorul rus într-un interviu acordat agenției ruse Tass, preluat de Radio România Actualități.

El a criticat lipsa de „pragmatism” a clasei politice românești și a apreciat „vocea” din Parlament a deputaților „individuali” de la AUR și i-a victimizat că sunt numiți „agenți ai Kremlinului” atunci când vorbesc despre „interese naționale”.

„Din păcate, acest pragmatism se manifestă foarte slab la nivel politic. Doar deputații individuali sunt capabili să-și ridice vocea în Parlament, iar când încep să vorbească despre interese naționale, începe «coșmarul» - sunt acuzați că sunt «agenți ai Kremlinului».

Există o excepție aici: la ultimele alegeri parlamentare, Alianța naționalistă pentru Unirea Românilor (AUR) a reușit să intre pe neașteptate în Parlament. În timp ce cercurile politice românești vorbeau deja deschis despre necesitatea de a se supune voinței noului hegemon neocolonial - SUA, acest partid a început să vorbească cu voce tare despre interesele naționale, deși într-un mod foarte aparte «româno-unionist», aşa cum este adesea numit. În concluzie, voi spune că întrebarea dacă sentimentele realiste din societatea românească pot influența relațiile interstatale rămâne deschisă”, a adăugat Kuzmin.

Interviul a fost acordat la scurt timp de la decizia autorităților române de a reduce personalul de la Ambasada Rusiei în România pe principii de reciprocitate cu numărului angajaților de la Ambasada României în Rusia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG