Linkuri accesibilitate

Rusia amenință SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei


UKRAINE-CRISIS/RUSSIA-DISSENT
UKRAINE-CRISIS/RUSSIA-DISSENT

Rusia a trimis săptămâna aceasta o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că transporturile SUA și NATO de arme către Ucraina „adaugă combustibil” conflictului de acolo și ar putea duce la „consecințe imprevizibile”.

Nota diplomatică de la Moscova, a cărei copie a fost consultată de The Washington Post, a venit în momentul în care președintele Biden a aprobat o extindere consistentă a muniției și echipamentelor militare furnizate guvernului de la Kiev.

Este vorba de un pachet de 800 de milioane de dolari care include obuziere de 155 mm - o îmbunătățire serioasă a artileriei cu rază lungă de acțiune, pentru a se potrivi cu sistemele rusești — drone de apărare de coastă și vehicule blindate, precum și arme portabile suplimentare antiaeriene și antitanc și milioane de cartușe muniție.

Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportul de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune către Ucraina, inclusiv transportul Slovaciei de lansatoare S-300 din epoca sovietică de fabricație rusă, pe care forțele ucrainene au fost deja antrenate.

În schimb, a anunțat administrația săptămâna trecută, Statele Unite desfășoară un sistem de rachete Patriot în Slovacia și se consultă cu Slovacia pentru o înlocuire pe termen lung.

Livrarea armelor, despre care oficialii americani au spus că va ajunge în câteva zile, urmează apelului disperat făcut de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care a spus că forțele ruse se mobilizează pentru un atac major asupra Donbas, regiune aflată în estul Ucrainei, de-a lungul fâșiei de coastă care o leagă de Crimeea ocupată de ruși în 2014.

Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a țării, inclusiv din jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor umilitoare ale armatei ucrainene și ale forțelor de rezistență locale.

„Ceea ce rușii ne spun în mod privat este exact ceea ce am spus lumii în mod public – că cantitatea masivă de asistență pe care am oferit-o partenerilor noștri ucraineni se dovedește extraordinar de eficientă”, a spus un oficial înalt al administrației, care a vorbit sub protecția anonimatului despre actul diplomatic remis de Moscova.

Departamentul de Stat a refuzat să comenteze oficial conținutul notei diplomatice de două pagini.

Experții ruși spun că Moscova, care a spus că orice convoi militar care intră în Ucraina va deveni o țintă militară legitimă, dar totuși nu a făcut-o până acum, ar putea să o facă de astă dată.

„Au vizat depozitele de aprovizionare chiar în Ucraina, unde au fost depozitate unele dintre aceste provizii”, a declarat George Beebe, fost director de analiză pe spațiul rusesc la CIA și consilier pentru Rusia al fostului vicepreședinte Dick Cheney.

Adevărata întrebare este dacă vor depăși încercarea de a ținti [armele] pe teritoriul ucrainean, dacă vor lovi ei înșiși convoaiele de aprovizionare și, de ce nu, țările NATO de la periferia Ucrainei” care servesc drept puncte de transfer pentru proviziile SUA, a spus Beebe.

Dacă forțele ruse se vor poticni în următoarea fază a războiului, așa cum au făcut-o în prima, „atunci cred că șansele ca Rusia să țintească proviziile NATO pe teritoriul NATO cresc considerabil”, a spus Beebe.

„A existat o impresia multora dintre noi, aflați aici, în Occident, că am putea furniza arme Ucrainei fără limite și fără să suportăm represalii din partea Rusiei”, a spus el.

„Cred că rușii vor să trimită un mesaj aici că nu este așa”, spune expertul.

Nota diplomatică a fost datată marți, când s-a aflat pentru prima oară despre intenția SUA de a furniza un nou pachet militar, care va duce sprijinul total acordat Ucrainei până acum, de la începutul invaziei, la 3,2 miliarde de dolari.

Într-un anunț public făcut miercuri, Biden a spus că va include „noi capabilități adaptate atacului mai larg pe care ne așteptăm ca Rusia să îl lanseze în estul Ucrainei”.

„Dacă Kremlinul spune că SUA și partenerii noștri din întreaga lume oferă asistență de securitate în valoare de miliarde de dolari partenerilor noștri ucraineni, exact ceea ce au cerut partenerii noștri ucraineni, și că partenerii noștri ucraineni folosesc tocmai acea asistență de securitate cu efecte extraordinare pentru a respinge această agresiune rusă, ei bine, atunci suntem vinovați de aceste acuzații”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, amenințărilor Rusiei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG