Linkuri accesibilitate

Amenințările Rusiei la adresa Moldovei se înmulțesc: „S-ar putea dezintegra dacă aderă la NATO”


Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare. Declarații i-ai înfuriat pe parlamentarii ruși, care au trecut la amenințări.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare. Declarații i-ai înfuriat pe parlamentarii ruși, care au trecut la amenințări.

Doi deputaţi ruși ameninţă Republica Moldova în cazul aderării la NATO, după ce un senator spusese cu o zi în urmă că preşedinta Maia Sandu riscă să repete „politica sinucigaşă” a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„De obicei, reacţionăm la acţiunile care au loc. Moldova ne-a supărat în ultima vreme cu o serie de decizii ale sale”, a declarat pentru ziarul Vedomosti Svetlana Jurova, membră a partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin şi prim-vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat. Jurova este pe lista de sancţiuni a Canadei.

„Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda sau Suedia, pe furiş, profitând de situaţie, pot adera la NATO şi că nu li se va întâmpla nimic...”, a spus deputata care s-a arătat încrezătoare că Ministerul rus de Externe „va şti cum să răspundă”.

Într-un interviu pentru Politico, preşedinta Maia Sandu a declarat săptămâna trecută că există o discuție serioasă în Moldova despre capacitatea ţării de a se apăra şi despre posibilitatea de a se alătura unei „alianţe mai mari”, fără a nominaliza NATO ca atare.

Leonid Kalaşnikov, un alt influent membru al Dumei de Stat de la Moscova, aflat și el pe lista politicienilor sancționați de comunitatea internațională, a spus că aderarea Republicii Moldova la NATO ar putea duce la distrugerea acestui stat şi va fi privită de Rusia ca o ameninţare la adresa securităţii sale.

„Dacă Moldova vrea să-şi distrugă propriul stat, aceasta este cea mai bună cale (...) Moldova are Transnistria, care are o populaţie rusofonă şi care şi-a exprimat voinţa cu mult timp în urmă, la începutul anilor 1990”, a declarat Leonid Kalaşnikov pentru Vedomosti.

Kalaşnikov a subliniat că atitudinea Rusiei faţă de o eventuală aderare a Republicii Moldova la NATO va fi negativă, deoarece aceasta reprezintă o „ameninţare la adresa securităţii” Federaţiei Ruse.

Şi senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a postat luni pe canalul său Telegram un comentariu în care se întreba retoric dacă Maia Sandu este gata să repete „politicile sinucigaşe” ale preşedinţilor ucraineni Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko.

Republica Moldova a cerut recent țărilor occidentale să-i consolideze capacitățile de apărare, iar anul trecut, în iunie, parlamentul moldovean a adoptat o lege de protecţie a spaţiului informaţional, prin care a interzis retransmiterea programelor propagandistice ruseşti.

XS
SM
MD
LG