Linkuri accesibilitate

Rusia pretinde că a obținut controlul asupra unui oraș ucrainean din est, în timp ce loviturile cu rachete au ucis doi oameni


Un bărbat trece pe lângă case distruse de focul de artilerie și raidurile aeriene în satul Oceretîne din regiunea Donețk, la mijlocul lunii aprilie.
Un bărbat trece pe lângă case distruse de focul de artilerie și raidurile aeriene în satul Oceretîne din regiunea Donețk, la mijlocul lunii aprilie.

Forțele ruse pretind că au preluat controlul asupra unui oraș din estul Ucrainei, în timp ce rachetele rusești au ucis încă două persoane într-un alt sat tot din est. În actualizarea sa zilnică, Ministerul rus Apărării a declarat că trupele sale au preluat controlul orașului, dar nu a oferit alte detalii.

Armata rusă a reușit să treacă de cea ucraineană, după ceea ce unii observatori au numit o rotație greșită a trupelor ucrainene care implica înlocuirea unităților epuizate. Din 22 aprilie, arată hărțile de informații cu sursă deschisă, forțele ruse au avansat constant spre vest și nord.

Ucraina nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la revendicarea orașului Oceretîne de către Rusia. Dacă preluarea va fi confirmată, ar fi cel mai recent dintr-o serie de eșecuri pe câmpul de luptă pentru forțele ucrainene, care s-au luptat să încetinească ofensiva rusă, confruntându-se însă cu lipsa de oameni și muniție.

La nord, forțele ucrainene încearcă să slăbească efortul rusesc de a ocupa orașul Ceasiv Iar. Trupele ruse au pătruns la periferia de est a orașului și încearcă să flancheze așezarea. Dar au fost încetinite de încercarea de a traversa un canal major care separă cartierul de est de centrul principal.

Armata Ucrainei și-ar putea reveni după decizia de luna trecută a Congresului SUA de a trimite 60 de miliarde de dolari în arme și echipamente. Dar va fi nevoie de timp pentru ca armele, obuzele și vehiculele să înceapă să apară pe câmpul de luptă.

Deși criticată, o lege recent adoptată ar putea întări nivelul trupelor Ucrainei, dar pregătirea de noi soldați va dura săptămâni, dacă nu luni.

În satul Pokrovsk din Ucraina, două persoane au fost ucise peste noapte când rachetele rusești le-au lovit casa. Localitatea este la aproximativ 40 de kilometri vest de Oceretîne, potrivit lui Vadim Filashkin, guvernatorul militar al regiunii Donețk, aflat încă sub control ucrainean.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat 24 de drone kamikaze peste mai multe ținte peste noapte. Toate, cu excepția uneia, au fost doborâte, au susținut militarii.

Bombardamentul de o săptămână al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene a provocat daune de peste un miliard de dolari, a declarat ministrul ucrainean al energiei, ducând la întreruperi de curent în multe regiuni.

„Astăzi, vorbim despre pierderile de peste un miliard de dolari. Dar atacurile continuă și este evident că pierderile vor crește", a spus Herman Halușcenko într-o declarație făcută pe 5 mai.

La Washington, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe a spus că se așteaptă ca Rusia să avanseze în continuare „în perioada următoare”, pentru că „nu poți schimba instantaneu comutatorul”.

Dar, vorbind la Financial Times, pe 4 mai, Jake Sulllivan a mai spus că Ucraina va avea capacitatea de a „ține linia” și „de a se asigura că rezistă asaltului rusesc” pe parcursul anului 2024. Ucraina intenționează „să avanseze pentru a recuceri teritorii pe care rușii le-au luat”, a mai spus el.

Știre scrisă pe baza relatărilor Reuters
XS
SM
MD
LG