Linkuri accesibilitate

Rusia spune că un atac ucrainean a ucis cel puțin 28 de oameni în Lisiceansk


Echipele de intervenție recuperează corpul unei persoane de sub dărâmăturile unei clădiri devastate în urma unui atac ucrainean asupra orașului ocupat Lisiceansk, 3 februarie 2024.
Echipele de intervenție recuperează corpul unei persoane de sub dărâmăturile unei clădiri devastate în urma unui atac ucrainean asupra orașului ocupat Lisiceansk, 3 februarie 2024.

Cel puțin 28 de oameni au murit în urma bombardamentelor ucrainene din Lisiceansk, un oraș ocupat din estul Ucrainei. Alte patru persoane se află la terapie intensivă în stare gravă, susțin autoritățile ruse. Oficialii ruși spun că au fost folosite sisteme HIMARS occidentale.

Rusia a declarat duminică că Ucraina a ucis cel puțin 28 de persoane, inclusiv nouă femei și un copil, când forțele sale armate au lovit cu rachete furnizate de Occident o brutărie și un restaurant din estul Ucrainei, controlat de Rusia.

Oficiali impuși de Rusia au spus că forțele ucrainene au lovit o brutărie din orașul Lisiceansk, sâmbătă la prânz, cu un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizat de SUA.

Leonid Pasechnik, șeful instalat de ruși în regiunea Luhansk, care este acum controlată de forțele rusești, a declarat că brutăria era plină de civili când a fost lovită.

Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat atacul ucrainean. „Potrivit datelor preliminare, atacul a fost efectuat cu arme occidentale”, a declarat purtătoarea de cuvânt Maria Zaharova.

„Cetățenii UE ar trebui să știe cum sunt folosite taxele lor - sunt folosite pentru a cumpăra sisteme de arme mortale și a le trimite regimului de la Kiev, care le folosește pentru a ucide civili”, a mai susținut ea.

Ucraina nu a comentat încă atacul, iar informațiile furnizate de partea rusă nu au putut fi confirmate independent.

Potrivit oficialilor ucraineni, în oraș au mai rămas doar 10% din populația de 110.000 de dinainte de război.

Ucraina a lovit cea mai mare rafinărie de patrol din sudul Rusiei

Separat, într-un atac de sâmbătă al forțelor ucrainene, două drone au lovit cea mai mare rafinărie de petrol din sudul Rusiei. A fost vizată instalația de prelucrare primară, fără de care rafinăria ar putea pierde o capacitate de producție semnificativă.

Este cel mai recent dintr-o serie de atacuri cu rază lungă de acțiune asupra instalațiilor petroliere rusești.

Oficialii ucraineni rareori își asumă în mod public responsabilitatea pentru atacurile de atac în adâncime pe teritoriul rusesc, așa că informația a fost furnizată pe surse pentru Reuters.

„Prin lovirea rafinăriilor de petrol care lucrează pentru complexul militar-industrial rus, nu numai că tăiem logistica aprovizionării cu combustibil pentru echipamentele inamice, dar reducem și fondurile în bugetul rusesc”, a declarat oficialul ucrainean sub protecția anonimatului.

Distanța dintre orașul ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, în apropiere de granița cu Rusia, și orașul Volgograd, situat în sudul Rusiei, este de peste 600 de kilometri.

Autoritățile locale din Rusia au declarat anterior că un incendiu a fost stins la rafinăria din Volgograd în urma unui atac cu drone și că nu au fost victime.

Producătorul de petrol Lukoil, care deține rafinăria, a declarat după câteva ore de la incendiu că uzina funcționa în mod normal.

Știre scrisă în baza relatărilor Reuters.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG