Linkuri accesibilitate

Rusia amenință SUA cu „consecințe fatale” dacă mai permite Ucrainei să lovească ținte rusești cu arme americane


Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov
Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov

Ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, a declarat luni că Statele Unite s-ar putea confrunta cu „consecințe fatale” dacă ignoră avertismentele Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Washington pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, transmite Reuters.

Oficialul rus s-a referit la comentariile de săptămâna trecută ale președintelui Vladimir Putin, care a declarat că țările NATO se joacă cu focul și riscă un conflict global mai profund.

„Îndemn aceste persoane (din SUA) să-și petreacă o parte din timpul lor, pe care par să și-l petreacă cu jocuri video, judecând după lejeritatea abordării lor, studiind în detaliu ce a spus Putin”, a declarat Riabkov.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Occidentul va fi direct implicat în orice utilizare a armelor sale de către Ucraina în interiorul Rusiei, deoarece astfel de atacuri au nevoie de sprijin tehnic, informativ și militar occidental.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că NATO are dreptul să ajute Ucraina să-și susțină propriul drept la autoapărare, iar acest lucru nu face din NATO parte la conflict.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în weekend că Kievul este recunoscător Washingtonului pentru că i-a permis să folosească sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA în regiunea Harkov, dar a adăugat că acest lucru nu este suficient. Ucraina susține că restricțiile privind modul în care poate folosi armele furnizate de Occident îi limitează semnificativ capacitatea de a se apăra.

Agențiile de știri ruse l-au mai citat pe Riabkov care a spus că încercările Kievului de a ataca sistemele radar rusești de avertizare timpurie vor fi zădărnicite, iar Moscova ar putea răspunde la asemenea acțiuni.

O sursă de informații de la Kiev a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că o dronă ucraineană a vizat un radar cu rază lungă de acțiune din interiorul Rusiei, care face parte din sistemul de avertizare timpurie al Rusiei pentru a detecta dacă este sub atac nuclear.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG