Linkuri accesibilitate

Armata rusă a bombardat Hersonul la scurt timp după vizita lui Zelenski în zonele inundate


Președintele Zelenski le-a mulțumit salvatorilor, în timpul vizitei sale din 8 iunie în regiunile afectate de inundații.
Președintele Zelenski le-a mulțumit salvatorilor, în timpul vizitei sale din 8 iunie în regiunile afectate de inundații.

Forțele ruse au bombardat regiunea Herson la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat, pe 8 iunie, echipele de salvare care evacuează mii de oameni din inundațiile cauzate de ruperea barajului Nova Kakhovka.

Un corespondent Europa Liberă aflat la sol a raportat că s-au auzit mai multe explozii puternice în cartierul Korabel din Herson în jurul orei 14:00 ora locală, în timp ce salvatorii din navele de cauciuc au continuat să evacueze oamenii din calea apelor.

„Vrem ca totul să se termine”: Pledoaria unui locuitor din Herson în timp ce se aud bombardamente în mijlocul inundațiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Localnicii evacuați și salvatorii s-au adăpostit împreună de bombardamente într-unul dintre puținele locuri uscate, când exploziile au răsunat în apropiere.

Șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat că rușii au bombardat regiunea de coastă și centrul orașului Herson.

Deși inundațiile au forțat trupele ruse să se retragă mai la est de râul Nipru, acestea au continuat să bombardeze malul ucrainean, cu mai puțină intensitate însă, conform purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene Nataliya Humenyuk.

„Din cauza creșterii continue a nivelului apei, inamicul a fost forțat să se retragă cu 5-15 kilometri față de pozițiile lor anterioare, așa că bombardamentele nu sunt atât de intense acum, dar districtul Beryslavskiy (la est de orașul Herson) continuă să fie vizat”, a declarat Humenyuk la televiziunea ucraineană pe 8 iunie.

În plus, minele terestre deplasate de inundații îngreunează și mai mult munca salvatorilor, au spus oficialii.

Un soldat ucrainean care nu și-a dezvăluit identitatea a declarat pentru Europa Liberă că principala țintă a artileriei ruse a fost un pod feroviar inundat.

„Ei sunt conștienți că acum, cu minele de pe drumul spre Crimeea date la o parte de ape, înaintarea noastră este iminentă”, a spus soldatul.

Un bărbat de 53 de ani din satul Vasylivka din regiunea Nicolaev, a devenit primul deces al inundațiilor pe malul Niprului controlat de ucraineni, a declarat Serhiy Shaikhet, șeful departamentului regional de poliție.

În vizita sa la un punct de trecere pentru cei evacuați din Herson, Zelenski le-a mulțumit salvatorilor și voluntarilor și a discutat cu autoritățile despre măsurile pentru ajutorarea persoanelor afectate.

„Sarcina noastră este să protejăm vieți și să ajutăm oamenii cât mai mult posibil. Mulțumesc salvatorilor și voluntarilor! Mulțumesc tuturor celor implicați în această lucrare”, a declarat Zelenski.

Șeful administrației militare regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat pe 8 iunie că nivelul apei în aval a crescut cu aproape 6 metri, iar 600 de kilometri pătrați din regiune sunt sub apă, majoritatea pe malul stâng al Niprului ocupat de ruși.

Locuitorii din Herson sunt evacuați din calea apelor: „Luăm doar actele și bani”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

„În această dimineață, nivelul mediu al apei este de 5,61 metri. Aproximativ 600 de kilometri pătrați sunt sub apă, dintre care 32% se află pe malul drept (controlat de Ucraina) și 68% pe malul stâng (controlat de Rusia)”, a spus Prokudin într-un mesaj video.

El a spus că, la 6 dimineața, ora locală, aproape 2.000 de persoane au fost salvate din zonele inundate, majoritatea din districtul Korabel din orașul Herson.

Pe măsură ce apele făceau ravagii în aval, operatorul de stat al centralei hidroelectrice a declarat că nivelul rezervorului din amonte a scăzut cu un metru în ultima zi, în timp ce apa continua să curgă prin breșa din baraj.

XS
SM
MD
LG