Linkuri accesibilitate

Rusia a arestat un opozant politic cecen după ce Franța i-a refuzat acestuia azilul


Magomed Gadaiev locuise în Franța pentru mai mult de zece ani înainte de a fi expulzat.

Deportarea unui solicitant de azil cecen din Franța în Rusia a stârnit controverse după ce acesta a fost condamnat la un an și jumătate în închisoare sub acuzația că ar fi deținut ilegal arme.  

Magomed Gadaiev este membru al opoziției care se opune liderului cecen Ramzan Kadîrov. Gadaiev fusese deportat din Franța către Rusia în aprilie, în ciuda avertismentelor din partea grupurilor pentru drepturile omului care spuneau că acesta ar putea fi torturat sau ucis în Rusia.

Grupul Bart Marsho care lucrează împreună cu diaspora cecenă în Paris, împreună cu grupul pentru drepturile omului Memorial din Rusia au confirmat la data de 9 iunie că o instanță din Cecenia l-a condamnat pe Gadaiev la un an și jumătate de închisoare.

În aprilie au existat surse care spuneau că acesta s-ar fi înjunghiat în stomac înainte de a fi pus în avion pentru a evita întoarcerea în Rusia.

Franța i-a refuzat azilul sub acuzații de colaborare cu „mișcarea islamistă și jihadul internațional”. Amesty International a spus că Gadaiev riscă persecuție politică pentru rolul său ca martor în cazurilor de tortură comise de autoritățile cecene.

Amnesty a mai spus că Franța și-a încălcat responsabilitate internațională de a proteja drepturile omului și a ignorat decizia curților administrative în momentul în care a permis deportarea lui Magomed Gadaiev. Acesta face parte din grupul Bart Marsho și este membru al Adunării Cecenilor în Europa, o organizație care reprezintă interesele diasporei. El a trăit în Franța timp de un deceniu după ce fugise din Cecenia. Acolo fusese torturat în închisoarea unde executa o sentință pentru acuzații de separatism.

La întoarcerea în Cecenia, Gadaiev a fost condamnat pentru că ar fi deținut arme ilegale. Aceste presupuse arme au fost descoperite la momentul întoarcerii sale în Rusia din Franța pentru prima dată în ultimul deceniu. Soția lui Gadaiev a declarat pentru serviciul rus al BBC că procesul soțului ei fusese unul finalizat în grabă și organizat fără înștiințarea grupurilor umanitare care urmăreau cazul.

Oleg Orlov, membru al grupului Memorial, a declarat pentru AFP că acuzațiile împotriva lui Gadaiev sunt fictive iar acesta a fost constrâns să refuze un avocat.

Serviciile de securitate din Cecenia au câștigat notorietate sub Kadîrov din cauza abuzurilor repetate împotriva drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG