Linkuri accesibilitate

Rusia așteaptă scuzele agenției Bloomberg pentru articolul despre popularitatea scăzută a lui Putin


Președintele rus Vladimir Putin
Președintele rus Vladimir Putin

Rusia i-a solicitat agenției de știri Bloomberg să-și ceară scuze pentru articolul despre popularitatea scăzută a președintelui Vladimir Putin în rândul rușilor.

Ambasada Rusiei la Washington DC a scris într-o postare făcută pe Facebook că articolul din Bloomberg, care cita un sondaj realizat luna trecută de principalul institut de sondaj finanțat de stat din Rusia, VTsIOM, ar fi fost cuprins grafice false de natură a crea imagini vizibil false și „dinamici negative” în Federația Rusă.

Articolul din Bloomberg susținea că doar 27 la sută dintre respondenți la sondajul publicat pe 27 aprilie, l-ar fi numit pe Putin atunci când li s-a cerut să numească un politician în care ei au cea mai mare încredere.

Ambasada a spus că „redactorii Bloomberg continuă să arate lipsă de respect pentru cititorii săi”, întrucât „nivelul real de încredere” este de 67,9 la sută, număr care se regăsește în a doua parte a sondajului ca răspuns la întrebarea dacă au încredere în Vladimir Putin.

Bloomberg nu a comentat nimic până acum.

Nu este prima dată când sondajele VTsIOM pe această temă sunt o sursă de iritare pentru președinte.

În mai 2019, VTsIOM a adresat întrebarea închisă, da sau nu, întrebând respondenții dacă au încredere în Putin, format care a dus la o creștere imensă a popularității sale.

Unii critici s-au întrebat de ce agenția și-a schimbat metodologia și au acuzat VTsIOM că ar fi cedat presiunii Kremlinului.

Directorul general al VTsIOM, Valeri Fedorov, a explicat la acea dată că schimbarea a fost făcută pentru a face datele „mai ușor de înțeles pentru publicul nostru și pentru comunitatea jurnalistică”.

Un sondaj făcut pe 6 mai de Centrul independent Levada arată o scădere la 59% a susținerii acordate lui Putin în aprilie, față de 63% în luna precedentă. A fost cel mai mic procent acordat lui Putin din septembrie 1999.

În schimb, un al doilea sondaj Levada, lansat în aceeași zi, arată un sprijin sporit pentru amendamentele constituționale care i-ar permite, printre altele, lui Putin să obțină încă două mandate de președinte.

Potrivit acestui sondaj, 47% dintre ruși sunt favorabili pachetului de amendamente, în creștere față de 40% în martie. Cei care au spus că vor participa cu siguranță la votul național pentru modificările constituționale au spus în proporție de 58% că vor vota „da”.

Cele mai recente sondaje au fost făcute prin telefon și nu față în față, din cauza restricțiilor legate de coronavirus, ceea ce face dificilă compararea rezultatelor.

XS
SM
MD
LG