Linkuri accesibilitate

Rusia și China vor să trimită un reactor nuclear pe Lună


Rusia și China au lansat în urmă cu trei ani o misiune comună prin care să creeze pe satelitul natural al Terrei o Stație Internațională de Cercetare Lunară (ILRS).
Rusia și China au lansat în urmă cu trei ani o misiune comună prin care să creeze pe satelitul natural al Terrei o Stație Internațională de Cercetare Lunară (ILRS).

Rusia și China iau în calcul amplasarea unei unități nucleare de producere a energiei pe Lună peste circa zece ani, potrivit unui anunț făcut marți de șeful agenției spațiale ruse Roscosmos.

Rusia și China vor să trimită pe Lună un reactor nuclear în jurul anilor 2033-2035, a declarat marți Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, informează Reuters, care citează agențiile de presă rusești.

„Luăm în considerare în mod serios un proiect undeva în jurul perioadei 2033-2035 ani de trimitere și montare pe suprafața selenară, împreună cu colegii noștri chinezi, a instalației energetice”, a spus șeful Roscosmos.

Potrivit lui Borisov, o astfel de misiune va trebui să fie automatizată, iar tehnologia necesară ar urma să fie gata în acest an.

În vara anului trecut, în prima sa misiune lunară după 47 de ani, sonda rusească „Luna 25” s-a prăbușit în timp ce încerca să aselenizeze pe Polul Sud neexplorat al Lunii.

Roscosmos și Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) au semnat în martie 2021 un memorandum prin care să coopereze la crearea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS).

În acest proiect, China intenționează să trimită trei misiuni pe Lună: Chang'e 6, Chang'e 7 și Chang'e 8.

Primele misiuni lunare ar urma să testeze tehnologii-cheie pentru a crea o foaie de parcurs pentru construirea unei baze robotizate pentru experimente și cercetări care ar putea fi operată de la distanță.

Conform memorandumului, prima misiune lunară este programată pentru 2026, iar proiectul ar trebui să se încheie în 2028.

Rusia susține că spațiul ar trebui să fie lipsit de arme nucleare

Șeful Roscosmos, Iuri Borisov, a mai declarat marți că spațiul ar trebui să fie lipsit de arme nucleare, iar Rusia va susține în mod constant această poziție.

„Desigur, spațiul ar trebui să fie liber de arme nucleare și ar trebui să fie un teritoriu al păcii care aparține tuturor. Vom susține în mod consecvent această poziție și o vom coordona cu colegii noștri”, a declarat Borisov într-o prelegere susținută Festivalul Mondial al Tineretului, organizat în orașul rus Sirius.

Declarația oficialului rus a venit în contextul în care, în urmă cu două săptămâni, Statele Unite au acuzat Rusia că dezvoltă o armă antisatelit care ar putea încălca tratatul împotriva armelor nucleare în spațiu.

Înalți oficiali de la Washington au vorbit despre această dezvăluire ca fiind „îngrijorătoare” pentru securitatea națională americană, afirmând că arma nu ar fi în acest moment considerată ca o amenințare iminentă.

Pe 20 februarie, președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile și a susținut că se opune „categoric” desfășurării de arme nucleare în spațiu.

Mai mult, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat atunci că Rusia nu are niciun proiect de dezvoltare de arme nucleare care să vizeze obiecte din spațiu.

Rusia dezvoltă o armă antisatelit, confirmă Casa Albă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG