Linkuri accesibilitate

Smart-city, folosit ca instrument pentru descurajarea disidenților ruși


 Ofițeri de poliție ruși care trec pe lângă o cameră de supraveghere în centrul Moscovei
Ofițeri de poliție ruși care trec pe lângă o cameră de supraveghere în centrul Moscovei

În săptămâna în care Rusia a fost zguduită de un val de proteste în sprijinul liderului opoziției, Alexei Navalnîi, 115 persoane din 23 de orașe au fost reținute de poliție. Dar nu în timpul protestelor, ci la scurt timp după.

Șapte jurnaliști care transmiteau de la proteste au fost, de asemenea, chemați la audieri. Pe ce bază?

Imediat după proteste, activiștii și observatorii au remarcat reacția palidă a autorităților la demonstrații, în contrast cu protestele similare din ianuarie și februarie la care mii de oameni au fost reținuți pe loc, adesea brutal.

Poliția rusă și-a schimbat, însă, strategia, folosind imagini de la camere de supraveghere și alte tehnici pentru a identifica manifestanții și a-i urmări, la câteva zile după eveniment.

„Cred că încearcă acum o nouă tactică”, a declarat politicianul de opoziție și analist politic Leonid Gozman pentru Current Time, rețeaua în limba rusă administrată de RFE / RL în cooperare cu VOA.

Până acum, poliția ar fi reținut 2 sau 3 la sută dintre protestatari la un miting, iar restul ar fi fost lăsați să plece acasă.

Rusia - Susținători ai lui Alexei Navalnîi, reținuți de poliție
Rusia - Susținători ai lui Alexei Navalnîi, reținuți de poliție

„Acum avem o situație diferită”, a continuat el. „Mergeți înainte, băieți, dar peste un an vă puteți aștepta să venim, așteptați să batem la ușa voastră. Și vom veni sau nu atunci când ne dorim ... ”

Susținând o teză similară, Alexei Venediktov, redactorul șef de la Ecoul Moscovei și-a avertizat proprii jurnaliști pe Twitter: „Pentru toți cei șapte corespondenți care lucrau pe stradă pe 21 aprilie, pregătiți-vă”, a scris el.

Pe de altă parte, autoritățile au trecut destul de repede la fapte pentru a declara „extremiste” trei dintre organizațiile care au legătură cu Navalnîi, ceee ce i-ar putea expune pe angajații și pe toți donatorii lor acuzațiilor care se pot solda cu condamnări foarte consistente.

Pe 26 aprilie, Tribunalul din Moscova a aprobat ordinul procurorului municipal, de suspendare a activității celor mai multe dintre organizații, inclusiv a Fundației Anticorupție Navalnîi și a rețelei sale de birouri regionale. Urmează ca instanța să se pronunțe asupra acuzațiilor de extremism la o ședință cu ușile închise pe 29 aprilie.

„Cel mai probabil pe 29 aprilie vor lua această decizie. Și nu în favoarea noastră", a declarat Xenia Fadeieva, fostul director al fundației lui Navalnîi din orașul siberian Tomsk, care a fost ales în consiliul orașului în septembrie 2020.

„ Avem puține speranțe pentru un miracol. Așa că ne pregătim pentru ca lucrările birourilor noastre să fie închise complet. Birourile vor fi închise. Nu vor fi întâlniri de voluntari sau personal - care, apropo, oricum nu se pot întâlni. Toți, cu excepția mea, sunt arestați.”

Xenia Fadeeva
Xenia Fadeeva

De asemenea, toți cei care au donat vreodată unei organizații a lui Navalnîi ar putea fi în pericol, a declarat avocatul Dmitri Dmitriev și ar putea fi condamnați până la opt ani de închisoare.

„În plus, toți acei oameni se vor găsi cel mai probabil pe lista Rosfin de monitorizare a teroriștilor și a extremiștilor”, a spus el, referindu-se la agenția de stat pentru monitorizarea tranzacțiilor financiare. „Asta ar însemna că conturile lor bancare ar putea fi blocate și vor putea cheltui doar 10.000 de ruble (134 USD) pe membru de familie pe lună”.

Asaltul împotriva organizațiilor și susținătorilor lui Navalnîi vine în timp ce Rusia se pregătește pentru alegerile pentru Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului, care trebuie să aibă loc până pe 19 septembrie. Partidul de guvernământ Rusia Unită are în sondaje o popularitate record, în special în rândul persoanelor aflate la vârsta pensionării, după adoptarea unor amendamente constituționale, inclusiv una care i-ar permite autocratului Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036.

Pe 27 aprilie, BBC a scris că datele despre susținătorii lui Navalnîi, care au fost piratate de pe un site, au fost folosite pentru a face presiuni asupra angajatorilor.

Cel puțin trei companii au declarat pentru BBC că au primit e-mailuri anonime prin care au fost informate că unii dintre angajații lor se numără printre susținătorii lui Navalnîi și că angajarea lor ar putea fi considerată „sprijin pentru o organizație extremistă”.

Alexei Golovenko, un gastroenterolog, a fost intervievat de BBC în cadrul demonstrației din 21 aprilie de la Moscova iar pe 25 aprilie a fost reținut de polițiști în timp ce făcea o plimbare cu soția și copiii săi.

În timpul audierii sale, procurorii au prezentat imagini de la camerele de supraveghere ale Moscovei menite să o transforme într-un smart-city. A fost unul dintre multele cazuri înregistrate în ultimele zile, în care a fost folosit sistemul de supraveghere al Moscovei pentru a face presiuni asupra demonstranților.

Filmarea de 15 secunde cu Golovenko mergând pe stradă nu a reușit să-l convingă pe judecător, care a respins în mod neașteptat acuzațiile.

„Cred că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără sprijinul care a apărut brusc și la care, sincer să fiu, nu mă așteptam”, a declarat Golovenko pentru RFE / RL, referindu-se la faptul că mulți dintre colegii săi au vorbit despre cazul său pe rețelele sociale.

Alexei Golovenko
Alexei Golovenko

Cu siguranță nu sunt cel mai faimos gastroenterolog rus și cu siguranță nu sunt nici cel mai bun. Dar cel mai probabil am produs ceva efecte, deoarece majoritatea platformelor de social media scriau despre asta. Am fost uimit de sprijinul unora dintre eminenții mei colegi.”

Golovenko a declarat că sprijinul pe care l-a primit și faptul că au fost reținuți și alții pentru că au participat la protest i-au făcut calvarul mai suportabil.

„Nu regret nici măcar o copeică din banii pe care i-am donat către OVD-Info”, a spus el, referindu-se la grupul independent de monitorizare care scrie despre abuzurile poliției ruse.

„Le trimit în mod regulat bani și îi îndemn pe toți activiștii să-i sprijine. Sloganul lor este: „Nimeni nu trebuie lăsat singur împotriva sistemului.” Și este adevărat. Lucrul înspăimântător nu este că s-ar putea să te bată ... ci că ești singur timp de două zile și nu știi ce se întâmplă în viața ta sau ce fac ei cu familia ta.”

„Represiunea”, a adăugat el, „este foarte eficientă”.

Cât de eficientă este rămâne de văzut, a spus comentatorul politic și fostul scriitor de discurs de la Kremlin, Abbas Galliamov pentru RFE/RL.

Opoziția „există și va crește și mai puternic. Nivelul de trai nu s-a îmbunătățit, Putin nu a devenit mai tânăr și ultimii 20 de ani sunt încă cu noi. Cererea pentru o anumită reînnoire va crește.”

Atât doar că „ceva vreme, mișcarea de protest va fi lipsită de un lider, mai haotică și mai puțin rațională", a adăugat el.

El crede că protestele vor izbucni „în locuri complet imprevizibile” și că „autoritățile au crescut semnificativ probabilitatea unui vot de protest puternic la alegerile pentru Dumă.”

Politicianul de opoziție Gozman spune noile tactici vor avea un dublu efect: pe de o parte, „se va reduce numărul de persoane care vor ieși la protest”, a spus el pentru Current Time, dar, pe de altă parte, se va ajunge la o radicalizare a celor care vor ieși, oricum, la proteste. El spune că există riscul unor proteste violente, așa cum au mai fost în trecut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG