Linkuri accesibilitate

Rusia, condamnată la ONU pentru invadarea neprovocată a Ucrainei


Votul nu are consecințe juridice dar reprezintă voința țărilor de a se poziționa față de invazia rusească în Ucraina
Votul nu are consecințe juridice dar reprezintă voința țărilor de a se poziționa față de invazia rusească în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a votat cu o majoritate covârșitoare rezoluția care condamnă invadarea Ucrainei de către Rusia și cere retragerea imediată a forțelor sale, într-o expresie globală a indignării care a evidențiat izolarea tot mai mare a Rusiei.

Într-o sesiune de urgență a adunării generale a ONU, 141 din cele 193 de state membre au votat pentru rezoluție, 35 s-au abținut și cinci au votat împotrivă.

Singurele țări care au votat în sprijinul Moscovei au fost Belarus, Coreea de Nord, Eritreea și Siria.

Aliații de lungă durată ai Rusiei, Cuba și Venezuela s-au alăturat Chinei, abținându-se.

„În calitate de secretar general, este de datoria mea să respect această rezoluție”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Mesajul Adunării Generale este tare și clar: încetați ostilitățile din Ucraina acum! Să tacă armele acum! Reluați dialogul acum! Deschideți ușa dialogului și diplomației acum!

Integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei trebuie respectate în conformitate cu Carta Națiunilor Unite. Nu avem nici un moment de pierdut. Efectele brutale ale conflictului sunt clar de văzut. Dar, oricât de rea este situația pentru oamenii din Ucraina în acest moment, aceasta amenință să se înrăutățească mult, mult. Ceasul care ticăie este o bombă cu ceas. De asemenea, sunt profund îngrijorat de potențialele consecințe pentru pacea și securitatea regională și globală și pentru o lume care se luptă să se recupereze după COVID. Rezoluția de astăzi reflectă un adevăr central. Lumea vrea să se pună capăt uriașei suferințe umane din Ucraina (...). Privind în viitor, voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru a contribui la încetarea imediată a ostilităților și la negocieri urgente pentru pace. Oamenii din Ucraina au nevoie disperată de pace. Și oamenii din întreaga lume o cer.”

Rezoluția nu are consecințe juridice, dar reprezintă voința țărilor membre față de agresiunea violență a Rusiei împotriva Ucrainei și a aliatei sale, Belarus.

Este pentru prima oară în ultimii 40 de ani când Consiliul de Securitate trimite în Adunarea Generală dezbaterea unei crize și a 11-a sesiune de urgență din 1950 și până acum, scrie The Guardian.

Adunarea Generală a fost convocată după ce Consiliul de Securitate, ca urmare a lipsei de unanimitate a membrilor permanenți, a eșuat în a-și exercita principala atribuție de a acționa adecvat pentru menținerea păcii și securității la nivel internațional.

„Nu va opri forțele ruse în pasul lor, dar este o victorie diplomatică destul de mare pentru ucraineni și SUA și pentru toți cei care le-au sprijinit”, a spus Richard Gowan, directorul ONU la International Crisis Group.

Vorbind înainte de vot, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a comparat invazia rusă cu cea nazistă.

„Câțiva dintre cei mai bătrâni ucraineni și ruși s-ar putea să-și amintească un moment ca acesta, un moment în care o națiune europeană agresivă a invadat-o pe alta fără a fi provocată să revendice teritoriul vecinului său”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Reprezentantul permanent al Ucrainei, Serghei Kisliția, a făcut un apel către țările care iau în considerare o abținere pe motiv că „nu este războiul meu”.

„Este o greșeală. Răul nu se va opri niciodată. Este nevoie de tot mai mult spațiu pentru a cuceri. Dacă este tolerat, avansează din ce în ce mai mult”, a spus Kisliția.

„Proiectul de rezoluție este unul dintre elementele de bază pentru construirea unui zid pentru a-l opri să se oprească în Ucraina și pentru a nu-l lăsa să meargă mai departe”.

Reprezentantul permanent al Rusiei, Vasili Nebenzia, a repetat afirmațiile de până acum ale Moscovei că forțele sale nu vizează zone civile. El a atribuit caracterul neregulat al votului constrângerii din culise asupra statelor membre din partea aliaților Ucrainei.

„Știm despre presiunea fără precedent pe care partenerii noștri occidentali o exercită asupra unui număr mare de țări, cerându-le să voteze așa cum consideră ei de cuviință”, a spus Nebenzia.

„Acesta nu este ceva ce nici măcar noi nu putem numi presiune. Sunt amenințări deschise și cinice.”

Vineri, Rusia a fost singura țară care a votat împotriva unei rezoluții similare în consiliul de securitate, dar pentru că Rusia este una dintre cele cinci puteri cu drept de veto, rezoluția nu a fost menținută. Așa că aliații Ucrainei au transmis chestiunea spre soluționare mai departe Adunării Generale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG