Linkuri accesibilitate

Volodimir Zelenski spune că Rusia va suporta „consecințe juridice” pentru atacurile din Ucraina


Volodimir Zelenski spune că Rusia va răspunde juridic pentru acțiunile sale din Ucraina.
Volodimir Zelenski spune că Rusia va răspunde juridic pentru acțiunile sale din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că „fiecare atac rusesc asupra... fiecărui colț al statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist”.

Declarația președintelui ucrainean, făcută sâmbătă seară, vine în contextul în care vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a declarat că Statele Unite au dovezi privind crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina.

Zelenski a spus că Kievul „a primit semnale puternice de la partenerii noștri și acorduri concrete cu privire la inevitabilitatea de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea și teroarea împotriva Ucrainei și a poporului său”.

El a adăugat că astfel de angajamente se aplică „nu numai răului pe care Rusia l-a adus din 24 februarie, ci și din 2014”, referindu-se la ocuparea de către Moscova a regiunii Crimeea a Ucrainei și la susținerea de către aceasta a unui război separatist în estul Ucrainei.

Pe 19 februarie, armata ucraineană a declarat că luptele în jurul mai multor localități din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk continuă.

În plus, Rusia a desfășurat lovituri aeriene împotriva infrastructurii civile din regiunile Hmelnițki, Dnipropetrovsk, Donețk și Herson, inclusiv peste 50 de atacuri cu lansatoare de rachete multiple.

Alerta de lovituri cu rachete în Ucraina a rămas ridicată, se arată în comunicatul militar ucrainean.

Remarcile lui Zelenski au venit în aceeași zi în care vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la München că „SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității” în Ucraina.

„Trebuie făcută dreptate”, a adăugat ea, enumerand acuzațiile de „crimă, tortură, viol și deportare”.

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, a postat o declarație în care respinge hotărârea SUA drept „o încercare fără precedent de a demoniza Rusia”.

24 februarie va marca un an de la invazia în masă neprovocată de către Rusia a Ucrainei, declanșând cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și ducând la moartea a zeci de mii de oameni și la strămutarea a altor milioane.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG