Linkuri accesibilitate

Un milion de locuitori din Rusia și Crimeea, fără electricitate. Rosenergoatom spune că a fost o „alarmă falsă” la centrala din Rostov


Rosenergoatom a declarat că un „mecanism de protecție a fost declanșat” la centrala nucleară Rostov, fără a preciza care a fost cauza activării mecanismului de protecție.
Rosenergoatom a declarat că un „mecanism de protecție a fost declanșat” la centrala nucleară Rostov, fără a preciza care a fost cauza activării mecanismului de protecție.

În sudul Rusiei și în Crimeea ocupată de Rusia au avut loc întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică. Pana de curent s-a produs după oprirea de urgență a unei unități a centralei nucleare Rostov, pe 16 iulie, potrivit Rosenergoatom, transmite RFE/RL.

Într-o actualizare, operatorul rus de energie nucleară, Rosenergoatom, a transmis că unitatea centralei nucleare Rostov a fost oprită din cauza „unei alarme false”.

Precizarea a venit într-o postare a companiei pe rețeaua Telegram, după ce inițial, compania nu explicase cauza întreruperii și transmitea doar că oprirea de urgență „a fost declanșată de un mecanism de protecție”.

Publicația Novaia Gazeta a relatat că aproximativ 1 milion de oameni au rămas simultan fără electricitate în mai multe regiuni din sudul Rusiei și în părți din Crimeea. Potrivit publicației rusești, Rosenergoatom a informat că nivelul de radiații este normal și nu există probleme de siguranță funcționării instalației.

Printre orașele afectate se numără Krasnodar, Rostov pe Don, Taganrog, Elista, Anapa, Armavir, Gelendjik, Novorossiisk și Stavropol. În Crimeea, pene de curent continue au fost puse pe seama caniculei din regiune.

În Crimeea, penele de curent sunt puse pe seama căldurii excesive. Într-o serie de orașe ale peninsulei au fost introduse programe temporare pentru furnizarea de energie electrică, iar troleibuzele au încetat să funcționeze în Sevastopol.

Rosenergoatom este o subsidiară a companiei rusești Atomenergoprom și gestionează 11 centrale nucleare din Rusia, care au 38 de reactoare.

În Buriatia, potrivit autorităților locale, a avut loc un accident la Gusinoozerskai GRES, și peste 115 mii de locuitori ai regiunii au rămas fără electricitate. Cauzele accidentului nu au fost precizate oficial, dar presa locală că martorii au auzit „explozie puternică” și au văzut fum în zona centralei, scrie Serviciul Rus al RFE/RL.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG