Linkuri accesibilitate

Rusia – decesele cauzate de COVID-19, de două ori mai multe decât se estimase


Cadru medical la Palatul de gheață Krylatskoye din Moscova, care a fost transformat în temporar în spital COVID. 20 ianuarie, 2021

Numărul rușilor diagnosticați cu COVID-19 care au murit anul trecut este de două ori mai mare decât se credea până acum și plasează Rusia pe locul 3 în lume ca număr de decese cauzate de coronavirus.

Potrivit Rosstat, agenției de statistică a Rusiei, în 2020 au murit în această țară 162.429 de persoane. Anunțul a fost făcut în 8 februarie, în aceeași zi în care autoritățile guvernamentale care gestionează pandemia de COVID-19 anunțau un număr total de doar 77,068 de decese, incluzându-le pe cele din 2021.

Datele raportate de Rosstat includ și cazurile în care virusul nu e declarat drep principala cauză a decesului și pe cele în care prezența virusului nu a primit o confirmare finală oficială. Datele oferite de grupul de lucru de la nivelul guvernului includ doar situațiile în care COVID-19, boala cauzată de coronavirus, sunt confirmate drept cauza oficială a decesului, o modalitate de raportare criticată de țările occidentale pe măsură ce numărul cazurilor de COVID-19 din Rusia plasa țara pe primele locuri din lume.

Potrivit Rosstat, în decembrie au fost 44.435 de decese asociate COVID-19, cele mai multe din aprilie, când cifrele îmbolnăvirilor ajungeau și la 27.000 pe zi.

În privința deceselor în general, indiferent de cauza acestora, Rosstat arată că în 2020, numărul acestora a crescut cu 323.800, adică cu aproape 18 procente, față de 2019. Declinul populației a fost cel mai ridicat din ultimii 15 ani.

Recent, Rusia a relaxat o parte din măsurile impuse pentru limitarea răspândirii virusului, spunând că situația s-a îmbunătățit. Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, a aprobat redeschiderea restaurantelor și cluburilor, după mai multe săptămâni în care acestea nu au funcționat. A crescut și numărul persoanelor cărora li se permite accesul la spectacole sau în săli de cinema.

Au reînceput și școlile și cursurile universităților.

Potrivit Johns Hopkins University, în Rusia s-au înregistrat, de la începutul pandemiei până acum, 3,9 milioane de cazuri confirmate, ceea ce plasează țara pe locul 5 în lume în privința îmbolnăvirilor confirmate cu COVID-19.

(Surse: AP, dpa, AFP)

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG