Linkuri accesibilitate

Liderul grupului de mercenari Wagner admite că deține „fabrica de troli” prin care Rusia dezinformează Occidentul


Evgheni Prigojin, un oligarh rus extrem de bogat, mai este denumit și „bucătarul lui Putin”, pentru afacerile sale cu livrarea de mâncare.
Evgheni Prigojin, un oligarh rus extrem de bogat, mai este denumit și „bucătarul lui Putin”, pentru afacerile sale cu livrarea de mâncare.

Liderul și cofondatorul grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut ca având legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima dată că deține o așa-numită „fabrică de troli” din Sankt Petersburg, relatează RFE/RL.

Internet Research Agency este specializată în crearea de conturi false pe rețelele de socializare și în răspândirea dezinformării și propagandei.

În februarie 2018, Departamentul de Justiție a pus sub acuzare Internet Research Agency și alte două companii controlate de Prigojin - Concord Management și Concord Catering.

Tot atunci a fost pus sub acuzare și Evgheni Prigojin, alături de 15 persoane din Rusia pentru presupuse fraude „în scopul de a interveni în procesele politice și electorale din SUA, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016”.

Într-un răspuns scris la întrebările unui grup de jurnaliști occidentali, Prigojin a declarat pe 14 februarie că „eu am planificat-o, eu am creat-o și eu o conduceam de mult timp”.

Oligarhul rus a adăugat că agenția a fost creată „pentru a apăra spațiul informațional rusesc de propaganda vădit agresivă a sloganurilor anti-rusești ale [Occidentului]”.

Prigojin a recunoscut, de asemenea, că a furnizat spații pentru o altă fabrică de troli, Cyberfront Z, care a fost creată imediat după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Răspunzând la o întrebare despre faptul că ar putea fi proprietarul companiei Lobaye Invest, care exploatează mine de aur și diamante în Republica Centrafricană, Prigojin a declarat că firma a fost lichidată în urmă cu trei ani, dar a adăugat că aceasta a fost condusă de Dmitri Syty și a fost implicată în cercetări geologice în Africa, nu în minerit.

Prigojin a precizat că Syty, care este în mod oficial șeful centrului cultural Casa Rusiei din Republica Centrafricană, a petrecut o perioadă de timp în spital în decembrie după ce un colet primit prin poștă a explodat.

El le-a cerut jurnaliștilor occidentali să îi ofere scuze lui Syty pentru „activitățile teroriste ale țărilor occidentale”.

Evgheni Prigojin este cunoscut pentru condamnarea vocală a Occidentului în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea la scară largă împotriva Ucrainei și pentru că a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană că sprijină ceea ce el a numit guvernul „neonazist” din Ucraina.

XS
SM
MD
LG