Linkuri accesibilitate

Rusia face al doilea exercițiu cu lansatoare mobile de rachete nucleare din această lună


Russia realizează exerciții militare care includ lansatoare mobile de rachete nucleare.
Russia realizează exerciții militare care includ lansatoare mobile de rachete nucleare.

Forțele ruse desfășoară exerciții care implică lansatoare mobile de rachete nucleare Yars, a informat marți presa rusă, în cel de-al doilea astfel de exercițiu din luna iulie.

Reuters, care citează agenția Interfax, transmite că echipajele lansatoarelor de rachete din bazinul râului Volga, aflat la aproximativ 700 de kilometri est de Moscova, urmau să se deplaseze peste 100 de kilometri și să exerseze camuflajul și desfășurarea.

Este al doilea exercițiu de acest fel din luna iulie și are loc la mai puțin de două luni după ce Rusia a desfășurat exerciții tactice de desfășurare a armelor nucleare alături de Belarus.

Ziarul rus Kommersant a relatat marți că sistemele, echipate cu o rachetă cu focoase multiple, pot lovi ținte aflate la distanțe de 11.000 km. De asemenea, a mai scris publicația rusă, sistemele pot fi montate pe transportoarele de camioane sau desfășurate în silozuri.

De la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciții militare pe cont propriu sau cu alte țări, inclusiv China sau Africa de Sud.

De asemenea, a sporit colaborarea militară cu Belarus, care se învecinează atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, cu care a realizat exerciții militare extinse.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus luna trecută că Moscova nu vede în prezent necesitatea de a folosi arme nucleare împotriva Occidentului, dar că își poate schimba în orice moment poziția.

În luna mai, Rusia a realizat, de asemenea, o serie de exerciții militare legate de folosirea armelor nucleare tactice, în apropierea Ucrainei.

La acel moment, oficialii de la Kremlin au spus că exercițiile respective au fost un răspuns la declarațiile președintelui francez, Emmanuel Macron, care a spus că țările occidentale ar putea trimite personal militar în Ucraina.

Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt în alertă ridicată din februarie 2022, când armata rusă a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Vladimir Putin a amenințat încă de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022, cu o posibilă folosire a armei nucleare.

Rusia a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

Doctrina nucleară rusă prevede un recurgerea la arme nucleare în condiții „strict defensive” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armament de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional care „ameninţă existenţa însăşi a statului”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG