Linkuri accesibilitate

Rusia expulzează șase diplomați britanici pe care îi acuză de spionaj. Londra respinge acuzațiile


Kremlinul expulzează șase diplomați britanici pe care îi acuză că ar fi avut activități de spionaj și sabotaj.
Kremlinul expulzează șase diplomați britanici pe care îi acuză că ar fi avut activități de spionaj și sabotaj.

Serviciul de securitate rus FSB a anunțat vineri că a revocat acreditarea a șase diplomați britanici la Moscova, ale căror acțiuni au dat semne de spionaj și sabotaj. Marea Britanie respinge acuzațiile Moscovei.

FSB susține că are documente care arată că un departament al Ministerului de Externe britanic din Londra coordonează ceea ce serviciul numește „escaladarea situației politice și militare” și a fost însărcinat să asigure înfrângerea strategică a Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Pe baza documentelor furnizate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și ca răspuns la numeroasele măsuri neprietenoase luate de Londra, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, în cooperare cu agențiile în cauză, a încetat acreditarea a șase membri ai departamentului politic al Ambasadei Marii Britanii la Moscova”, arată un comunicat FSB preluat de Reuters.

Cei șase diplomați au fost numiți la televiziunea de stat rusă, care a arătat și fotografii cu ei.

„Englezii nu au luat în considerare indiciile noastre despre necesitatea de a opri această practică (de a desfășura activități de informații în Rusia - n. red), așa că am decis să-i expulzăm pe cei șase pentru început”, a declarat un angajat al FSB pentru postul de televiziune de stat Rossiya-24.

În replică, ministerul britanic de Externe a respins acuzațiile rusești despre care a declarat că sunt „nefondate”.

Ministerul transmite că celor șase diplomați în cauză li s-a retras deja acreditarea, după ce Marea Britanie a impus o limită de cinci ani diplomaților ruși în Marea Britanie.

„Autoritățile ruse au revocat acreditarea diplomatică a șase diplomați britanici în Rusia luna trecută, în urma acțiunilor luate de guvernul britanic ca răspuns la activitatea dirijată de statul rus în Europa și în Marea Britanie”, a spus un purtător de cuvânt al diplomației britanice.

El a adăugat că remarcile FSB fac parte dintr-un efort mai larg al Rusiei de a discredita Marea Britanie.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG