Linkuri accesibilitate

Rusia: Femeie de serviciu pusă să candideze pentru cvorum, aleasă primar


Imagine generică
Imagine generică

În ultimii patru ani, Marina Udgoțskaya a spălat și șters cu mopul birourile clădirii administrației locale din Povalikhino din Rusia rurală, transmite BBC.

Femeia, în vârstă de 35 de ani, se va așeza acum în scaunul șefului ei, după ce a câștigat alegerile la începutul acestei luni, la care a participat doar pentru înlesni realegerea lui.

Pentru că nimeni din sat nu s-a înscris pentru a-i fi contracandidat, Nikolai Loktev, din partidul pro-Kremlin Rusia Unită, a convins-o pe doamna Udgoțkaya să se înregistreze ca „rivală” pentru a îndeplini cerința minimă a doi candidați.

„Nikolai Loktev a crezut că nimeni nu o va vota și el va rămâne pe post. Dar oamenii s-au săturat și au ieșit și au ales-o pe Marina Udgoțkaya", a declarat pentru BBC o membră a comisiei electorale locale.

„El a fost uluit iar ea a fost șocată!" , a mai declarat femeia - membru al comisiei electorale - râzând, sub protecția anonimatului. Ea spune că l-a auzit personal pe domnul Loktev cerându-i femeii de serviciu să candideze împotriva lui.

„Nu credeam că oamenii mă vor vota, de fapt", a declarat Marina Udgoțkaya pentru canalul de știri Telegram Podyom. „N-am făcut nimic!”

Chiar și așa, ea a câștigat cu aproape 62% din voturi. Șeful ei a reușit să obțină doar 34%.

Niciun candidat nu și-a făcut campanie înainte de alegeri: fără panouri publicitare, fără pliante, fără întâlniri cu alegătorii. Localnicii spun că oricum nu are rost, atunci când toată lumea cunoaște pe toată lumea.

Povalikhino, cu 242 de locuitori și presărat cu clădiri din lemn vopsit, cu un singur etaj, este cel mai mare dintre cele 30 de sate care se află sub umbrela administrației pe care o va conduce acum doamna Udgoțkaya.

„Am făcut tot ce este necesar în această slujbă. Nu sunt probleme în sat", a declarat domnul Loktev pentru BBC într-una din ultimele sale zile de mandat, luptându-se să înțeleagă înfrângerea sa.

„În mod clar, oamenii doreau schimbarea”, a conchis fostul polițist în vârstă de 58 de ani.

Unii au sugerat că rezultatul reprezintă, de fapt, o formă de protest împotriva partidului Rusia Unită a lui Loktev, care a căzut în sondaje în toată țara. În Kostroma, unde se află Povalikhino, partidul a câștigat doar 32% din voturi pentru parlamentul regional.

XS
SM
MD
LG