Linkuri accesibilitate

Rusia: Fostul pușcaș marin american Paul Whelan, condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj


Paul Whelan arată un document prin care denunță procedurile judiciare folosite împotriva sa

Un tribunal l-a declarat vinovat de spionaj în favoarea Statelor Unite și l-a condamnat la 16 ani de închisoare pe fostul pușcar marin american Paul Whelan, într-o decizie pe care ambasadorul american la Moscova a catalogat-o drept o violare grave a drepturilor omului care va duce la afectarea relațiilor diplomatice, scrie Reuters.

Whelan, care pe lângă cetățenia american mai are și pașapoarte britanice, canadiene și irlandeze, a fost reținut de agenții FSB într-o cameră de hotel din Moscova în decembrie 2018.

Rusia susține că Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick de memorie care conținea informații clasificate. El a pledat nevinovat și a afirmat că a fost victima unei înscenării pentru că a crezut că dispozitivul oferit de un cunoscut rus conținea fotografii de vacanță.

Ambasadorul american John Sullivan a spus presei că verdictul este lipsit de probe care să ateste vinovăția lui Whelan și a cerut eliberarea sa imediată.

„Condamnarea lui este o batjocură adusă justiției”, a spus Sullivan.

El a subliniat că decizia nu va avea „o influență pozitivă" asupra relațiilor deja extrem de tensionate dintre Moscova și Washington, dar dialogul va continua.

Vladimir Zherebenkov, avocatul lui Whelan, a afirmat că clientulului său i s-a spus în momentul reținerii că va fi parte a unui schimb de prizonieri cu un cetățean rus încarcerat în Statele Unite.

Când a fost întrebat despre această idee, Ministerul rus de Externe a afirmat, pentru agenția de știri RIA, că a propus schimburi de prizonieri de multe ori, dar nu a oferit informații suplimentare.

Moscova a cerut în repetare rânduri eliberarea a doi cetățeni ruși - Viktor Bout (condamnat pentru trafic de arme) și Konstantin Yaroshenko (pilot condamnat la 20 de ani pentru că a luat parte într-o rețea de trafic de cocaină).

Zherebenkov a spus că Whelan nu a avut nicio obiecție la ideea de a cere formal Rusiei să îl grațieze, lucru dacă acceptat care ar putea să îi asigure eliberarea.

Whelan va executa sentința într-un penitenciar de maximă securitate.

Procesul s-a derulat fără asistență deoarece instanța a argument că sunt discutate secrete de stat.

Procurorii ruși, care l-au acuzat pe Whelan că dețina gradul de colonel într-un serviciu militar de inteligență american, au solicitat instanței condamnarea la 18 ani de închisoare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG