Linkuri accesibilitate

Rusia: Fostul pușcaș marin american Paul Whelan, condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj


Paul Whelan arată un document prin care denunță procedurile judiciare folosite împotriva sa
Paul Whelan arată un document prin care denunță procedurile judiciare folosite împotriva sa

Un tribunal l-a declarat vinovat de spionaj în favoarea Statelor Unite și l-a condamnat la 16 ani de închisoare pe fostul pușcar marin american Paul Whelan, într-o decizie pe care ambasadorul american la Moscova a catalogat-o drept o violare grave a drepturilor omului care va duce la afectarea relațiilor diplomatice, scrie Reuters.

Whelan, care pe lângă cetățenia american mai are și pașapoarte britanice, canadiene și irlandeze, a fost reținut de agenții FSB într-o cameră de hotel din Moscova în decembrie 2018.

Rusia susține că Whelan, în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick de memorie care conținea informații clasificate. El a pledat nevinovat și a afirmat că a fost victima unei înscenării pentru că a crezut că dispozitivul oferit de un cunoscut rus conținea fotografii de vacanță.

Ambasadorul american John Sullivan a spus presei că verdictul este lipsit de probe care să ateste vinovăția lui Whelan și a cerut eliberarea sa imediată.

„Condamnarea lui este o batjocură adusă justiției”, a spus Sullivan.

El a subliniat că decizia nu va avea „o influență pozitivă" asupra relațiilor deja extrem de tensionate dintre Moscova și Washington, dar dialogul va continua.

Vladimir Zherebenkov, avocatul lui Whelan, a afirmat că clientulului său i s-a spus în momentul reținerii că va fi parte a unui schimb de prizonieri cu un cetățean rus încarcerat în Statele Unite.

Când a fost întrebat despre această idee, Ministerul rus de Externe a afirmat, pentru agenția de știri RIA, că a propus schimburi de prizonieri de multe ori, dar nu a oferit informații suplimentare.

Moscova a cerut în repetare rânduri eliberarea a doi cetățeni ruși - Viktor Bout (condamnat pentru trafic de arme) și Konstantin Yaroshenko (pilot condamnat la 20 de ani pentru că a luat parte într-o rețea de trafic de cocaină).

Zherebenkov a spus că Whelan nu a avut nicio obiecție la ideea de a cere formal Rusiei să îl grațieze, lucru dacă acceptat care ar putea să îi asigure eliberarea.

Whelan va executa sentința într-un penitenciar de maximă securitate.

Procesul s-a derulat fără asistență deoarece instanța a argument că sunt discutate secrete de stat.

Procurorii ruși, care l-au acuzat pe Whelan că dețina gradul de colonel într-un serviciu militar de inteligență american, au solicitat instanței condamnarea la 18 ani de închisoare.

XS
SM
MD
LG