Linkuri accesibilitate

WSJ: Rusia a ajutat rebelii Houthi să atace nave comerciale în Marea Roșie


Un petrolier lovit de rachete în Marea Roșie.
Un petrolier lovit de rachete în Marea Roșie.

Rusia a furnizat rebelilor Houthi din Yemen date de țintire prin satelit, sprijinind astfel atacurile acestora asupra navelor occidentale din Marea Roșie. Asistența rusească a permis grupului susținut de Iran să afecteze o arteră crucială pentru comerțul global, scrie The Wall Street Journal

Atacurile Houthi au început anul trecut ca protest față de războiul din Gaza, însă ulterior au crescut în intensitate ca urmare a datelor transmise prin intermediul Gărzilor Revoluționare Iraniene aflate în Yemen, conform unor oficiali europeni din domeniul apărării, notează WSJ.

Această colaborare dintre Rusia și Houthi subliniază strategia Kremlinului de a submina ordinea economică și politică condusă de SUA, spun jurnaliștii cotidianului american.

Rusia urmărește să destabilizeze regiunile din Orientul Mijlociu și Asia, atrăgând atenția și resursele Washingtonului, într-un moment în care SUA încearcă să se concentreze asupra amenințărilor pe care le aduc Rusia și China.

Analistul Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia-Eurasia, afirmă că orice conflict regional reprezintă un avantaj pentru Rusia, pentru că distrage atenția Occidentului dinspre Ucraina.

În Orientul Mijlociu, implicarea Rusiei arată o schimbare fundamentală de strategie. Putin și-a întărit legăturile cu Iranul, renunțând la relația de lungă durată cu Israelul și cu prim-ministrul Beniamin Netanyahu.

De altfel, Putin a criticat SUA și Israelul pentru conflictul din Gaza. Joi, el a spus că regiunea este în pragul unui război la scară largă.

Rebelii Houthi au început să lanseze atacuri în Marea Roșie, unde navele călătoresc spre și dinspre Canalul Suez, la sfârșitul anului trecut. Ei au spus că atacurile sunt o reacție la invazia terestră a armatei israeliene în Gaza.

În total, militanții au atacat peste 100 de nave din noiembrie 2023, scufundând două și deturnând alta.

Această situație escaladează tensiunile dintre Rusia și aliații occidentali, în timp ce SUA monitorizează atent orice potențială implicare militară suplimentară a Rusiei în sprijinul grupului Houthi, avertizând că astfel de acțiuni ar putea pune în pericol eforturile americane de a proteja navigația globală.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG