Linkuri accesibilitate

Rusia îi adaugă pe Zelenski și Poroșenko pe lista persoanelor căutate


Președintele ucrainean Zelenski vizitează prima linie, în regiunea Donețk.
Președintele ucrainean Zelenski vizitează prima linie, în regiunea Donețk.

Ministerul de Interne al Rusiei a deschis o anchetă penală împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fostului președinte Petro Poroșenko și a altor oficiali guvernamentali și i-a plasat pe lista de urmăriți, a informat presa de stat rusă. Acuzațiile nu au fost precizate.

Zelenski și Poroșenko se alătură unei lungi liste de oficiali străini plasați de Rusia sub diferite mandate penale, o listă ce cuprinde mulți alți lideri din Ucraina și din Europa Centrală și de Est.

Poroșenko a fost președinte în perioada 2014-2019 și a spus că intenționează să candideze din nou.

În martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, sub acuzația de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, o crimă de război, conform tratatelor internaționale.

Pe 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale („CPI” sau „Curtea”) a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova.

Camera preliminară a II-a a considerat, pe baza cererilor Procuraturii din 22 februarie 2023, că există motive întemeiate pentru a crede că fiecare suspect poartă răspunderea pentru crima de război de deportare ilegală a populației și cea de transfer ilegal de populație din zonele ocupate ale Ucrainei către Federația Rusă, în prejudiciul copiilor ucraineni.

Deși mandatele trebuie să fie secrete pentru a proteja victimele și martorii și, de asemenea, pentru a proteja ancheta, în acest caz, „ținând seama de faptul că comportamentul abordat în prezenta situație ar fi în curs de desfășurare și că conștientizarea publică a mandatelor poate contribui la prevenirea săvârșirii ulterioare a infracțiunilor”, Camera a considerat că este în interesul justiției să dezvăluie public existența mandatelor și numele suspecților.

XS
SM
MD
LG