Linkuri accesibilitate

Forțele ruse continuă atacul asupra orașului Bahmut. Kievul spune că au fost respinse 50 de atacuri


Un lansator de rachete multiplă ucraineană Grad trage rachete asupra pozițiilor rusești de pe linia frontului, lângă Bahmut, în regiunea Donețk.
Un lansator de rachete multiplă ucraineană Grad trage rachete asupra pozițiilor rusești de pe linia frontului, lângă Bahmut, în regiunea Donețk.

Forțele invadatoare ruse și-au continuat asaltul asupra orașului Bahmut, a informat armata ucraineană pe 6 mai, la o zi după ce șeful forței de mercenari rusești Wagner a amenințat că își va retrage luptătorii din orașul ucrainean asediat din regiunea Donețk.

În raportul său zilnic din 6 mai, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au respins aproximativ 50 de atacuri în Bahmut și în alte părți din regiunea Donețk, inclusiv Maryinka și Avdiyivka.

De asemenea, Rusia a lansat șase lovituri cu drone asupra Ucrainei peste noapte, pe care apărarea antiaeriană ucraineană le-a distrus, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Malyar, a declarat că trupele ruse, în frunte cu mercenari din grupul privat Wagner, fac toate eforturile pentru a captura Bahmut până pe 9 mai, data la care Moscova sărbătorește Ziua Victoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

„Pentru a realiza acest lucru, ei aduc forțe Wagner de pe alte câmpuri de luptă care sunt înlocuite cu unități de asalt de parașutiști care luptă în prezent în direcția Bakhmut”, a scris Malyar pe Telegram pe 5 mai.

„Rușii sunt înclinați către simbolism, iar mitul lor cheie istoric este 9 Mai și chiar și-au stabilit obiectivul de a prelua controlul asupra lui Bahmut până la această dată”, a spus Malyar într-o intervenție la televiziunea ucraineană.

Declarația lui Malyar a contrazis o aparentă amenințare a șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, care pe 5 mai a susținut că își va retrage luptătorii din Bahmut.

Într-un videoclip postat de serviciul său de presă pe 5 mai, Prigojin a spus că va retrage forțele Wagner din Bahmut până pe 10 mai - a doua zi după comemorările planificate de Kremlin pentru Ziua Victoriei celui de-al Doilea Război Mondial.

„Trebuia să-l luăm pe Bahmut până pe 9 mai, dar birocrații pseudo-militari, care știau despre asta, ne-au oprit literalmente de la muniția de artilerie”, a spus Prigojin în videoclip, în timp ce se adresa camerei de luat vedere cu un grup de soldați Wagner pe fundal.

La începutul acestei săptămâni, Casa Albă a estimat că, din decembrie, numărul total al victimelor Rusiei în Ucraina - uciși și răniți - totalizează cel puțin 100.000.

Aceasta include 20.000 de ruși uciși în acțiune, dintre care aproximativ jumătate din acest număr ar fi mercenari Wagner.

„Majoritatea erau condamnați ruși care luptau în Bahmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, pe 2 mai.

Kremlinul a refuzat să comenteze observațiile lui Prigojin, la fel ca și Ministerul Apărării. Într-o altă declarație video lansată pe 4 mai, Prigojin a fost arătat stând lângă zeci de cadavre - ceea ce el a numit „luptători Wagner proaspăt uciși”.

Într-o dezvăluire plină de insulte, el i-a acuzat pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării rus și pe generalul Valery Gerasimov, președintele Statului Major al Rusiei, de complicitate la moartea lor, acuzând că forțele Wagner nu primesc suficientă muniție.

XS
SM
MD
LG