Linkuri accesibilitate

Rusia, investigații după decesul a 6 pacienți în incendii provocate de un tip de ventilator trimis și în SUA


Pompieri la spitalul municipal din Sankt Petersburg, marți dimineață, după ce au stins incendiul provocat de un ventilator la centrul medical unde sunt tratați bolnavii de COVID-19

Moscova face investigații cu privire la producerea unui tip de ventilator medical de producție autohtonă, din care unele au fost trimise și în SUA, după ce șase pacienți au murit în mai multe incendii provocate de aceste aparate.

Cinci persoane au murit marți dimineață la spitalul municipal din Sankt Petersburg, inclusiv patru bolnavi de coronavirus internați la terapie intensivă, potrivit unui avocat local. O sursă a spus agenției TASS, preluată de Reuters, a declarat că incendiul a izbucnit de la un ventilator - folosit ca să-i ajute pe bolnavii de Covid-19 să respire - care a luat foc.

Un incendiu similar - provocat de același model de ventilator, potrivit unei surse citate de agenția TASS - a ucis sâmbătă o persoană într-un spital din Moscova.

Roszdravnadzor, instituția care supraveghează sistemul de asistență medicală din Rusia, a declarat că va verifica calitatea și siguranța ventilatoarelor din cele două spitale, iar spitalul din St.Petersburg a spus că nu va mai folosi modelul în cauză. Producătorul a îndemnat totuși oamenii să nu tragă concluzii grăbite.

Modelul în cauză, Aventa-M, s-a numărat printre cele trimise în Statele Unite la începutul lunii aprilie, pentru a ajuta sistemul medical să facă față epidemiei de coronavirus și este realizat de o firmă aflată sub sancțiunile SUA.

Uzina UPZ din Chelyabinsk, la 1.500 km la est de Moscova, a confirmat că Aventa-M este unul dintre produsele sale.

„Nu avem date oficiale despre dispozitivele care au fost instalate în zona incendiului (St Petersburg)”, a adăugat o purtătoare de cuvânt.

Rusia este destul de bine aprovizionată cu ventilatoare și și-a sporit producția internă de la izbucnirea epidemiei.

Experții în date și unii medici spun că multe mașini utilizate în afara orașelor mari ale Rusiei sunt vechi - dar TASS a spus că ventilatorul din St Petersburg este nou și a fost instalat luna aceasta.

Concernul KRET, care controlează UPZ, a declarat că ventilatoarele sale au trecut toate testele necesare și au fost folosite de unitățile medicale din Rusia din 2012 fără probleme de securitate.

„Analizăm diferite scenarii: starea rețelei (electricitate), infrastructura instituțiilor medicale, echipamentele medicale și respectarea normelor de securitate la incendiu”, se arată într-un comunicat.

Rusia a raportat 232.243 de cazuri de coronavirus nou și 2.116 de decese.

Citește și:

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG