Linkuri accesibilitate

Poliția din Moscova a reținut cinci jurnaliști. Unul a fost bătut


Un polițist în civil îl reține pe un jurnalist care-l filma în 2021 pe activistul opoziției, Pavel Krîisevici.
Un polițist în civil îl reține pe un jurnalist care-l filma în 2021 pe activistul opoziției, Pavel Krîisevici.

Poliţia din Moscova a reţinut cinci jurnalişti independenţi în ultimele 24 de ore. Unul dintre ei a fost bătut în arest, transmite grupul pentru drepturile omului OVD-Info.

Rusia face din profesia de jurnalist o îndeletnicire din ce în ce mai periculoasă și ilegală, de când a trimis trupe în Ucraina în urmă cu doi ani, arestând și amendând pe toți cei care contrazic narațiunea Kremlinului, transmite AFP.

Jurnalista SOTAvision Antonina Favorskaia a fost dusă la interogatoriu miercuri seara, după ce a făcuse deja zece zile de închisoare pentru că a depus flori la mormântul defunctului politician de opoziție Alexei Navalnîi.

Colegele ei, Alexandra Astahova și Anastasia Musatova, care au venit să o întâlnească la centrul de detenție unde urma să fie eliberată, au fost și ele reținute de poliție, a spus SOTAVision.

Joi, poliția i-a arestat pe reporterii Ekaterina Anikievich, de la SOTAvision, și pe Konstantin Jarov, de la RusNews, care au fost reținuți în timp ce filmau lângă casa Antoninei Favorskaia.

Jarov a declarat pentru RusNews că acesta poate fi motivul pentru care au fost reținuți, dar OVD-Info spune că acuzațiile împotriva lor rămân neclare.

„Ne-au spus că suntem dependenți de droguri, că zăbovim aici cu un scop neclar”, a spus el.

„Nu au întocmit un proces-verbal de custodie, deși m-au lovit cu piciorul, mi-au pus un picior în cap, mi-au răsucit degetele, m-au batjocorit când am încercat să mă ridic, mi-au cerut să-mi arăt rucsacul ca și cum ar putea conține explozibili”, a spus el.

Antonina Favorskaia și doi colegi de la instituția independentă de presă Sota.Vision au fost reținuți pe 17 martie într-o cafenea din apropierea cimitirului, după ce au vizitat mormântul lui Alexei Navalnîi și au fost duși la poliție pentru verificarea identității, scrie Serviciul Rus RFE/RL.

Cei doi colegi au fost în cele din urmă eliberați, dar Favorskaia, care inițial a refuzat să-și arate documentele poliției, a fost reținută peste noapte și ulterior condamnată de instanță la zece zile de închisoare.

Antonina Favorskaia e unul dintre jurnaliștii care a relatat despre procesele lui Alexei Navalnîi.

„Au spus că există informații că am comis o infracțiune, au fost informați despre aceasta de o sursă anonimă”, a declarat unul dintre jurnaliștii reținuți, Anastasia Musatova, în instanță.

Sota relatează că polițiștii au scris în raportul privind presupusa infracțiune a Antoninei Favorskaia că aceasta a refuzat să arate documentele de identitate, a apucat angajații de haine și a încercat să scape.

În instanță, jurnalista a negat raportul. Colegii ei, reținuți împreună cu ea, au spus că ofițerii de poliție au fost cei care au folosit violența când au încercat să îi trântească la pământ.

Favorskaia a declarat în instanță că este persecutată pentru că a scris despre procesele lui Alexei Navalnîi timp de mulți ani și pentru că îi împărtășește opiniile.

De când a invadat Ucraina, Rusia a interzis, blocat sau a încercat să cenzureze aproape toate organizațiile media independente care încă mai lucrează în țară.

Mulți jurnaliști independenți au fugit din țară în urma ofensivei, iar cei care au rămas se confruntă cu riscuri.

Reporterii americani Evan Gershkovich și Alsu Kurmașeva sunt în închisoare în așteptarea judecății.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG