Linkuri accesibilitate

Șase procurori ruși, concediați după ce au apreciat postările lui Navalnîi pe Facebook


Un gardian de închisoare cu un câine este văzut lângă o intrare în unitatea de corecție pentru bărbați IK-2, unde își execută pedeapsa liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, în orașul Pokrov, Rusia, 8 octombrie 2021.
Un gardian de închisoare cu un câine este văzut lângă o intrare în unitatea de corecție pentru bărbați IK-2, unde își execută pedeapsa liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi, în orașul Pokrov, Rusia, 8 octombrie 2021.

Șase oficiali ai procuraturii regionale din Moscova au fost concediați pentru că ar fi apreciat postările de pe rețelele sociale ale Fundației Anticorupție (FBK) a politicianului de opoziție închis, Aleksei Navalny. Fundația este catalogată ca extremistă în Rusia.

Potrivit surselor citate de Baza, o publicație rusească, pe canalul ei de Telegram, printre procurorii concediați se numără și procurorul adjunct din localitatea Lytkarino.

Oficialii ar fi fost concediați după ce autoritățile din Rusia au organizat o campanie de verificare a istoricului angajaților pentru a verifica dacă aceștia ar avea legături cu „organizații ostile Rusiei”.

Tot în 2021, zeci de angajați ai Companiei Metropolitane din Moscova au fost concediați fiindcă s-ar fi alăturat unei campanii online de susținere a lui Navalnîi. Mai mulți dintre ei au reușit să conteste în instanță decizia angajatorului și să se reîntoarcă la muncă.

În august 2021, poliția din Moscova a folosit datele personale online a unor persoane implicate în proiecte asociate cu Navalnîi și a vizitat aproape 500 de rezidenți ai capitalei ruse pentru a le cere explicații cu privire la modul în care numele lor au fost incluse în datele difuzate.

Suprimarea mișcării anticorupție inițiată de Navalnîi întâmpină dificultăți, după ce organizația acestuia a fost desemnată „extremistă” de către autorități în iunie 2021. Kremlinul neagă că ar fi fost implicat în ultimul incident de reprimare a dreptului la liberă exprimare în Rusia.

Politicianul de opoziție rus, Lyubov Sobol, a declarat că va continua lupta împotriva regimului de la Kremlin, în ciuda faptului că se simte în nesiguranță de când a părăsit vara aceasta Rusia.

„Dacă mă simt pe deplin în siguranță? Desigur că nu. Cred că nimeni care luptă împotriva regimului criminal al lui Putin nu se poate simți pe deplin în siguranță”, a punctat Sobol pentru Current Time.

Lyubov Sobol a părăsit Rusia în august 2021 după ce o instanță din Rusia ar fi găsit-o vinovată că ar fi solicitat public organizarea unui miting pentru susținerea liderului opoziției. Alexei Navalnîi a fost încarcerat în ianuarie 2021, după ce s-a întors în Rusia din Germania. Liderul opoziției fusese anterior tratat la un spital din Berlin după ce în vara lui 2020 a fost otrăvit.

Condamnarea lui Navalnîi la doi ani și jumătate de închisoare cu executare a stârnit un val de proteste, în care peste 1.400 de persoane au fost arestate de poliția din Moscova, Sankt Petersburg și alte orașe din țară.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG