Linkuri accesibilitate

Rusia anunță că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina prin Marea Neagră posibile ținte militare


Rusia avertizează că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră pot fi considerate ca potențiali transportatori de mărfuri militare.
Rusia avertizează că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene de la Marea Neagră pot fi considerate ca potențiali transportatori de mărfuri militare.

Ministerul rus al Apărării a transmis că începând de joi, navele care navighează spre porturile ucrainene prin Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare, transmit agențiile de presă.

Ministerul rus al Apărării a declarat că toate navele care navighează către porturile ucrainene de la Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de mărfuri militare.

Statele sub pavilionul cărora vor fi realizate transporturile „vor fi considerate a fi implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, notează Agenția France Presse (AFP).

Un oficial american de rang înalt a avertizat încă de miercuri seară, pe baza dovezilor strânse de serviciile de informații, că Rusia ia în considerare să atace nave civile și să dea vina pe forțele ucrainene.

„Armata rusă își poate extinde țintirea instalațiilor de cereale ucrainene prin a include atacuri împotriva transportului civil”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adam Hodge.

După retragerea din acordul de transport al cerealelor, autoritățile rusești au susținut inițial că atacă doar infrastructură militară din porturile de la Marea Neagră, precum Odesa.

Oficialul american susține însă că autoritățile ucrainene au dreptate când afirmă cu forțele rusești au distrus și infrastructură agricolă din portul ucrainean, astfel încât 60.000 de tone de cereale pregătite de transport nu au mai putut fi transportate.

Adam Hodge avertizase că astfel de atacuri se pot extinde acum la nave civile din Marea Neagră.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus la rându-i, miercuri, că Rusia vizează în mod deliberat infrastructura de export de cereale și pune țările vulnerabile în pericol.

Ucraina ia în considerare posibilitatea creării unui alt „culoar pentru cereale” prin apele teritoriale ale României și Bulgariei, după ce Rusia s-a retras din Acordul cerealelor de la Marea Neagră.

„După ce Rusia s-a retras din acord, a declarat că nu garantează securitatea. Și asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură și, eventual, nave. Acesta este riscul”, a spus miercuri ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasîli Bodnar, citat de suspilne.media.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG