Linkuri accesibilitate

Rusia. Pană de internet masivă care a durat ore în șir și a afectat bănci, rețele sociale, magazine și instituții publice


Rusia a suferit o cadere masivă a internetului. Toate adresele ddomeniului .ru au fost indisponibile ore întregi, pe 30 ianuarie. Au fost afectate pagini și aplicații ale băncilor, rețelelor sociale, instituțiilor media și ale magazinelor online. Deocamdată nu a fost identificată cauza întreruperii.

Utilizatorii de internet din țară și din străinătate nu au putut accesa site-uri cu domeniul .ru, scrie Serviciul Rus al RRFE/RL, care adaugă că experții vorbesc despre probabil cea mai mare cădere de internet din istoria recentă.

Sute de site-uri web și servicii au fost inaccesibile, inclusiv motorul de căutare Yandex, Banca Sberbank, platforma de socializare VKontakte, precum și serviciile online ale instituțiilor publice serviciile de stat, notează Kyiv Independent.

Potrivit agenției ruse de știri RBC, controlată de stat, cele mai multe probleme au fost raportate la Moscova, Sankt Petersburg, Krasnodar Krai, Bașkortostan și regiunea Kostroma.

Ministerul rus al Dezvoltării Digitale a declarat miercuri că întreruperea fără precedent a fost cauzată de o problemă tehnică legată de securitatea sistemul DNS.

Sistemul DNS este echivalentul online al unei cărți de telefoane care transformă numele unui website într-un șir de caractere pe care calculatoarele îl poate prelucra. Sistemul face posibilă căutarea și accesarea paginilor de internet.

Serviciul Rus al RFE/RL scrie că pana de internet ar putea fi legată de intenția autorităților rusești de a transfera toți utilizatorii de internet din interiorul țării către un server național.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a transmis că surse din opoziția rusă au sugerat că întreruperile pe scară largă ale internetului în Rusia ar putea fi rezultatul eforturilor Rusiei de a stabili „sistemul suveran de internet”.

Legea rusă privind „internetul suveran”, care a intrat în vigoare în noiembrie 2019, vizează crearea unui sistem rus independent de internet, protejat de actori externi. Legea obligă furnizorii ruși de servicii de internet să dețină mijloacele tehnologice pentru a contracara aceste amenințări.

Kremlinul și-a intensificat eforturile de consolidare a controlului asupra spațiului informațional rusesc înainte de alegerile prezidențiale ruse din martie 2024, mai scrie ISW, care detaliază momente care sugerează acțiuni și progrese ale autorităților de control asupra spațiului online rusesc:

  • Agenția rusă de știri de stat TASS relatat că site-ul de socializare Telegram a suferit o întrerupere pe 18 ianuarie;
  • Operatorul de telecomunicații Beeline a suferit o întrerupere pe 19 ianuarie;
  • YouTube au înregistrat întreruperi la Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Nijni Novgorod și Rostov-pe-Don pe 23 ianuarie.
  • Autoritatea rusă în telecomunicații, Roskomnadzor, a testat blocarea tuturor platformelor majore de mesagerie din Orientul Îndepărtat Rus pe 23 ianuarie,
  • Publicația rusă de opoziție SOTA a raportat că Roskomnadzor a blocat accesul la internet în Republica Sakha pe 24 ianuarie pentru a împiedica tulburările în urma unei crime motivate etnic.
  • Procuratura Generală a Rusiei a raportat pe 8 ianuarie că a blocat peste 200.000 de resurse de internet pentru presupusa promovare a „falsurilor” și pentru „discreditarea” armatei ruse.
  • Kremlinul înlocuiește site-urile blocate cu propriile sale analogii. Un exemplu este Ruviki, înlocuitorul Wikipediei ruse.


  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG