Linkuri accesibilitate

Rusia vinde petrolul în UE prin Bulgaria, însă nu se știe pentru cât timp


Lukoil a procesat peste 7 milioane de tone de țiței la rafinăria bulgară din Burgas de la începutul anului 2022, dublu față de cantitatea manipulată în anul precedent.
Lukoil a procesat peste 7 milioane de tone de țiței la rafinăria bulgară din Burgas de la începutul anului 2022, dublu față de cantitatea manipulată în anul precedent.

Rusia a fost lovită de mai multe rânduri de sancțiuni din partea Occidentului pentru invazia Ucrainei, neprovocată și nedeclarată, inclusiv împotriva sectorului său energetic, o sursă majoră de venituri pentru Kremlin.

Pe 5 decembrie 2022, capacitatea Rusiei de a vinde țiței s-a redus atunci când i-a fost blocat transportul aurului negru cu vaporul către UE. Mai mult, în aceeași zi, a intrat în vigoare un plafon al prețului exporturilor de petrol rusești de 60 de dolari pe baril.

Datele sugerează că ultimele restricții au deja efect: exporturile de petrol rusești au scăzut la un minimum al ultimilor doi ani, iar prețul țițeiului rusesc a scăzut la niveluri nemaivăzute de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Dar, în timp ce aproape toată UE își reduce livrările de petrol rusesc, Bulgaria, de asemenea membră a NATO, pare să contracareze tendința.

La sfârșitul anului 2022, Bulgaria devenise al treilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din lume.

Bulgaria nu sfidează sancțiunile, însă, Sofia și-a asigurat de la Bruxelles o scutire care-i permite să accepte transportul de petrol rusesc livrat pe mare.

Măsura a avut sprijinul larg al întregului spectru politic din Bulgaria, Kiril Petkov, fostul prim-ministru al unuia dintre cele mai pro-occidentale guverne din Bulgaria, făcând un lobby intens pentru ea.

Rafinăria Rusiei

Tot țițeiul rusesc livrat Bulgariei ajunge la rafinăria Neftochim Burgas, despre care se spune că este cea mai mare astfel de instalație din Balcani. Rafinăria, situată în portul Burgas la Marea Neagră, este deținută și de LUKoil, al doilea producător de petrol al Rusiei. Bulgaria este puternic dependentă de Neftochim Burgas, fiecare mașină și camion din țară fiind alimentate cu gaz și motorină.

Banii din vânzarea combustibililor fosili contribuie fără echivoc la bugetul de stat rus. Din 2006, peste 60% din veniturile bugetului federal al Rusiei au provenit din vânzările de petrol și gaze naturale, ponderea petrolului fiind de aproximativ cinci ori mai mare decât a gazelor naturale.

Dar ultimele date arată că sancțiunile occidentale încep să aibă efect. Exporturile rusești de țiței au scăzut în decembrie 2022, potrivit cifrelor S&P Global Commodity Insights.

Rafinăria din Burgas/Bulgaria a procesat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi în decembrie.
Rafinăria din Burgas/Bulgaria a procesat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi în decembrie.

Cantitatea de țiței rusesc încărcată în porturile țării la sfârșitul anului 2022 a fost în medie de 2,65 milioane de barili pe zi. Este o scădere cu aproximativ 14% față de luna precedentă, noiembrie.

„Principalii cumpărători sunt China și India, cu mai mult de jumătate, iar în decembrie [2022] al treilea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc din lume a fost Bulgaria”, a declarat Kostantsa Rangelova, expert în energie la Centrul de Studiu din Sofia. al Democrației, într-un interviu cu Serviciul bulgar al RFE/RL. Turcia deținea anterior poziția de al treilea cel mai mare cumpărător.

Creșterea achizițiilor de petrol bulgare se datorează scutirii pe care a primit-o în iunie 2022 de la Comisia Europeană, care i-a permis să continue să importe țiței și produse petroliere din Rusia, transportate pe pe mare, până la sfârșitul anului 2024, în ciuda interdicției la nivelul UE.

În cadrul unei alte scutiri speciale, comisia i-a permis Bulgariei să exporte în Ucraina produse diesel rafinate local din țiței rusesc importat.

„În mai 2022, a existat o creștere semnificativă a acestor importuri în comparație cu nivelurile tipice din lunile precedente și de atunci au rămas la aceste niveluri ridicate până la cele mai recente date disponibile din decembrie”, spune Rangelova.

Datele publicate de S&P Global arată că, în decembrie 2022, Bulgaria a importat aproximativ 150.000 de barili de petrol rusesc pe zi.

„Capacitatea rafinăriei din Burgas este de 140.000 de barili pe zi și poate funcționa cu până la 10% peste această capacitate. Datele pentru decembrie, de 150.000 de barili pe zi, coincid cu procesarea 100% a petrolului rusesc", arată sursa citată.

De la începutul anului 2022, LUKoil a procesat peste 7 milioane de tone de țiței la rafinăria din Burgas. Este aproape de două ori mai mult decât în 2021, când au fost procesate aproximativ 4,2 milioane de tone.

Vremuri grele pentru LUkoil

Acest status quo, totuși, s-ar putea să nu dureze pentru totdeauna, LUKoil fiind sub o presiune din ce în ce mai mare la nivel global, inclusiv în Bulgaria.

Gigantul petrolier rus își recalculează afacerile în toată Europa. Pe 9 ianuarie, compania a anunțat că a ajuns la un acord pentru vânzarea rafinăriei sale de petrol ISAB din Sicilia, la doar câteva zile după ce a anunțat că își poate vinde afacerile din România și Moldova, inclusiv benzinării, o rafinărie din Ploiești, unde deține și un parc eolian, împreună cu depozitele de petrol din ambele țări.

În Bulgaria, politicienii urmăresc cu atenție dacă LUKoil își va plăti în sfârșit taxele locale. Ca parte a scutirii UE, compania rusă a promis să plătească taxe locale din veniturile generate în interiorul Bulgariei. Este ceva ce LUKoil nu a făcut de ani de zile.

Din 2006 cel puțin, compania a raportat în mod regulat pierderi financiare anuale, cu puține excepții. În 2020, pierderea fost de 500 de milioane de leva (292 de milioane de dolari). Fără profituri declarate înseamnă că nu cotizează în cuferele statului bulgar cu impozite pe venit.

Generarea de venituri va fi în curând și mai dificilă pentru LUKoil. În conformitate cu scutirea UE, rafinăria Neftochim Burgas nu poate exporta combustibili sau produse petroliere din 5 februarie - cu excepția livrărilor către Ucraina. De asemenea, rafinăriei i se permite să exporte produse secundare care nu pot fi depozitate în siguranță în Bulgaria și ar putea reprezenta un pericol pentru mediu.

Cu permisiunea de a vinde motorina doar în Bulgaria sau de a o expedia în Ucraina, Neftochim Burgas a sugerat că acesta ar putea fi finalul, următorul pas fiind, probabil, preluarea sa de către guvern.

Pe 13 ianuarie, parlamentarii bulgari au decis că statul poate prelua acum controlul asupra rafinăriei, într-un vot care vizează protejarea infrastructurii critice și asigurarea aprovizionării cu combustibil pentru țara balcanică.

LUKoil Neftochim nu a răspuns solicitărilor de comentarii din partea Serviciului bulgar al RFE/RL.

Kostantza Rangelova, expert în energie
Kostantza Rangelova, expert în energie

Rangelova crede că compania ar putea căuta modalități de a evita noua interdicție a UE.

„Este foarte ușor să te joci cu modul exact de etichetare a combustibilului care este exportat, iar cu o amestecare mai creativă a produselor, într-adevăr nu va exista nicio schimbare”, spune analistul bulgar.

Există, de asemenea, întrebarea dacă LUKoil rămâne loial Kremlinului.

O investigație a cotidianului german WELT publicată pe 18 ianuarie a constatat că Bulgaria, cu Petkov la cârma guvernului, a oferit Ucrainei un sprijin crucial în primele zile ale invaziei ruse, inclusiv transporturi de motorină de la rafinăria din Burgas.

„Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de motorină către Ucraina și uneori a acoperit 40% din nevoile Ucrainei”, a declarat fostul ministru de Finanțe Assen Vassilev pentru WELT .

Astăzi, având în vedere că sancțiunile sunt afectate și piața sa în scădere, LUKoil ar putea să nu fie într-o dispoziție atât de caritabilă.

Written by Central Newsroom senior correspondent Tony Wesolowsky based on reporting by RFE/RL Bulgarian Service's Genka Shikerova

Articol scris de senior correspondent Tony Wesolowsky, de la redacția centrală a RFE/RL, pe baza relatărilor făcute de Genka Shikerova, jurnalist de investigații de la Serviciul bulgar al RFE/RL. Traducere și adaptare: senior correspondent Dora Vulcan
XS
SM
MD
LG