Linkuri accesibilitate

Harpia, noua dronă produsă de Rusia cu motor și piese chinezești


Membrii unității de deminare ucrainene scot un focos dintr-un vehicul aerian fără pilot rusesc kamikaze aterizat pe teritoriul Ucrainei - 26 ianuarie 2024
Membrii unității de deminare ucrainene scot un focos dintr-un vehicul aerian fără pilot rusesc kamikaze aterizat pe teritoriul Ucrainei - 26 ianuarie 2024

Rusia a început anul trecut să producă o nouă dronă de atac cu rază lungă de acțiune numită Harpia-A1, cu motoare și piese chinezești, pe care le-a folosit deja în războiul din Ucraina, potrivit două surse ale unei agenții europene de informații și unor documente văzute de Reuters. 

Informațiile – care includ un contract de producție pentru noua dronă, corespondența companiei privind procesul de producție și documente financiare – indică IEMZ Kupol, o subsidiară a producătorului rus de arme de stat Almaz-Antey, ca producător a peste 2.500 de Harpia din iulie 2023 până iulie 2024.

De existența noii drone rusești care încorporează tehnologie chineză nu s-a scris nimic până acum.

IEMZ Kupol și Almaz-Antey nu au răspuns solicitărilor Reuters de a face comentarii.

Cele două surse de informații au spus că Harpia, care înseamnă „harpie” în limba rusă, a fost desfășurată împotriva țintelor militare și civile dinGqar Ucraina, provocând daune infrastructurii critice, precum și victime atât civile, cât și militare.

Aceleași surse au oferit agenției de știri imagini din Ucraina cu epava unei Harpia, fără a oferi mai multe detalii.

Reuters a găsit informații care întăresc această concluzie, dar nu a putut confirma imaginile în mod independent.

Sursele au cerut să nu le fie dezvăluită identitatea, nici a lor, nici a agenției pentru care lucrează, pentru a nu fi identificați din cauza sensibilității informațiilor. De asemenea, au cerut ca anumite detalii, precum anumite date și documente să le fie returnate.

Samuel Bendett, un adjunct la Center for a New American Security, un think tank cu sediul la Washington DC, a declarat pentru Reuters că Harpia, dacă va fi confirmată, va marca o abatere de la dependența Rusiei de proiectele iraniene pentru dronele cu rază lungă de acțiune.

„Dacă se întâmplă acest lucru, ar putea indica faptul că Rusia se poate baza acum mai mult pe dezvoltarea internă, precum și, evident, pe China, deoarece ambele părți în acest război depind de multe componente chineze pentru producția de drone”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG