Linkuri accesibilitate

Rusia proiectează o nouă rută de tranzit prin Balcani


Președintele sârb Aleksandar Vucic,în mijloc, ămbrățișat de șeful Gazprom, Aleksei Miller, alături de președintele rus Vladimir Putin

În ultimii ani parteneriatul bulgaro-rus este activ și continuă să se dezvolte.

Programul investițional al Gazprom-ului pentru 2019 rezervă pentru un nou gazoduct ce va traversa Europa de Est investiții în valoare de 1,375 de miliarde euro. Cea mai mare parte din banii sunt pentru cel de al doilea tronson subacvatic al gazoductului prin care vor fi tranzitate, în direcția Europei Centrale, aproximativ 16 miliarde de metri cubi de gaze pe an. Pentru lotul terestru de 130 de kilometri, până la frontiera cu Bulgaria, sunt prevăzute 237 de milioane.

Oficial nu a fost anunțat traseul, dar programul investițional al concernului ascunde răspunsul la aceasta întrebare, întrucât prevede 788 de milioane de euro pentru extinderea rețelei de gazoducte în Serbia, în scopul de a tranzita gazele din Turk Stream 2, scrie ziarul sofiot „Dnevnik”.

Un gazoduct din Bulgaria până la frontiera cu Ungaria cu lungime de 403 kilometri va fi construit până la finele anului, a declarat la Belgrad șeful Gazprom-ului Alexei Miller. Președintele Aleksandar Vucic a adăugat că proiectul va fi finanțat împreună, de Rusia și Serbia.

De 10 ani Rusia controlează sectorul sârb al gazelor și petrolului. Gazprom-Neft deține acum peste 56% din capitalul companiei Naftena industria Srbie.

SUA se opun proiectului Turk Stream care va reduce la minimum cantitatea de gaze tranzitată prin Ucraina în direcția Europei de Sud și amenință că vor putea impune sancțiuni companiilor participante.

Bulgaria, la începutul lucrărilor pentru South Stream
Bulgaria, la începutul lucrărilor pentru South Stream

Între timp, s-a încheiat cu un eșec și cel de al doilea test economic al viitorului gazoduct de tranzit pentru gazele din Turk Stream 2 prin Bulgaria și Serbia spre Europa Centrală. De aceea Gazprom a rezervat în programul său investițional pentru 2019 peste 230 de milioane de euro pentru tronsonul sârbesc al noului gazoductului.

Ofertele făcute în cadrul celor două teste de către câteva companii candidate de a cumpăra și a tranzita gaze prin noul gazoduct nu pot asigira veniturile de 2,67 de miliarde leva (aproximativ 1,35 de miliarde euro), într-o perioadă de 15 ani, cerute de compania „Bultransgaz”, în scopul de a-și acoperi cheltuielile de construcție și a asigura un anumit profit.

La primul test au participat patru companii, din care trei au depus oferte.

Operatorul sistemului național de gazoducte a efectuat un al doilea test după ce a redus taxa de tranzit de la 2,3 la 2,21 de dolari pentru mia de metri cubi, pentru distanța de 100 de kilometri, și a extins, de la 15 la 20 de ani, perioada de funcționare a gazoductului.

Concernul rus este interesat ca taxele de tranzit să fie cât mai mici. Acest interes se pare a dus la eșuarea testelor economice, avertizează experți bulgari.

Proiectul a fost discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice, de către primul ministru Boiko Borisov și președintele Rusiei, Vladimir Putin. În informația dată publicității se arată că în ultimii ani parteneriatul bulgaro-rus este mai activ și se va dezvolta.

Convorbirea a avut loc la numai o zi după întâlnirea Putin-Erdogan, la care președintele rus a anunțat că în acest an va fi predat și tronsonul terestru al gazoductului Turk Stream.

XS
SM
MD
LG