Linkuri accesibilitate

Putin îl schimbă pe Șoigu. Cine este noul ministru al Apărării de la Moscova


Serghei Șoigu a fost schimbat din funcția de ministru al Apărării din Rusia.
Serghei Șoigu a fost schimbat din funcția de ministru al Apărării din Rusia.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că îl înlocuiește pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării, relatează RFE/RL. Schimbarea la vârful ministerului Apărării vine pe fondul intensificării luptelor din Ucraina și a pierderilor grele suferite de armata Rusiei în război.

Kremlinul a precizat că Șoigu, în vârstă de 66 de ani, va fi înlocuit de fostul viceprim-ministru Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani. Belousov este un politician mai puțin cunoscut, cu experiență mai ales în domeniul economic.

Serghei Șoigu, ministru al Apărării din 2012, a fost numit în fruntea Consiliului de Securitate al Rusiei, care îl consiliază pe președinte în probleme de securitate națională.

Kremlinul a precizat că, printre noile atribuții ale lui Șoigu în Consiliul de Securitate, se numără și cea de a oferi consiliere în domeniul industriei militare.

Acesta îl va înlocui pe Nikolai Patrușev la conducerea Consiliului de Securitate.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că următoarea funcție a lui Patrușev va fi anunțată în zilele următoare.

Andrei Belousov (dreapta) alături de președintele rus Vladimir Putin. 2016.
Andrei Belousov (dreapta) alături de președintele rus Vladimir Putin. 2016.

Peskov a mai declarat că Kremlinul a dorit să numească un expert economic în fruntea Ministerului Apărării, în contextul creșterii costurilor legate de măsurile de securitate rusești.

„Acest lucru necesită o atenție specială [...] Ministerul Apărării ar trebui să fie absolut deschis la inovație, la introducerea tuturor ideilor avansate”, a declarat el reporterilor.

Camera superioară a parlamentului rus a anunțat, de asemenea, că Vladimir Putin a propus renumirea lui Serghei Lavrov în funcția de ministru de Externe al Rusiei. Lavrov este șeful diplomației Rusiei din 2004.

Vladimir Putin l-a propus din nou pe Serghei Lavrov pentru funcția de ministru de Externe.
Vladimir Putin l-a propus din nou pe Serghei Lavrov pentru funcția de ministru de Externe.

Analistul rus și profesor de economie la Universitatea din Chicago, Konstantin Sonin, a publicat un mesaj pe platforma X în care afirmă că „lucrurile nu merg conform planului lui Putin, dar el va roti la nesfârșit același grup mic de loialiști”.

„Putin s-a temut întotdeauna să aducă oameni noi în poziții de autoritate - chiar și în cele mai bune vremuri. Aceștia trebuie să fi fost niște nulități fără perspective proprii. Spre sfârșitul guvernării sale, cu atât mai mult”, a adăugat Sonin.

Jimmy Rushton, analist de politică externă cu sediul la Kiev, spune că „înlocuirea lui Șoigu cu un economist (relativ experimentat și aparent competent) semnalează destul de clar că Putin crede că victoria în Ucraina va veni prin depășirea în producție și reziliență a Ucrainei și a aliaților săi occidentali”.

„Se pregătește pentru încă mulți ani de război”, concluzionează Jimmy Rushton.

Rob Lee, cercetător senior la Foreign Policy Research Institute, a declarat că nu vede această mutare ca fiind neapărat o retrogradare pentru Serghei Șoigu:

„Aceasta [...] nu numai că a primit o poziție importantă ca secretar al Consiliului de Securitate, dar va păstra și supravegherea problemelor de apărare internă și externă, preluând-o de la noul ministru al Apărării”, a explicat Rob Lee.

Numirile trebuie să fie aprobate de Parlamentul Rusiei, dar observatorii se așteaptă ca aprobarea miniștrilor propuși de Vladimir Putin să fie doar o formalitate.

Numirile noilor miniștri vin după ce guvernul rus a demisionat oficial în urma învestirii lui Putin, la 7 mai, pentru al cincilea mandat.

Pe 10 mai, parlamentarii ruși l-au confirmat pe Mihail Mișustin în funcția de prim-ministru.

Recent, ministerul Apărării condus de Serghei Șoigu a fost vizat de controale și verificări după ce ministrul adjunct, Timur Ivanov, a fost reținut pentru corupție.

Timur Ivanov e în arest preventiv până pe 23 iunie, fiind acuzat de luare de mită.

Serghei Șoigu este considerat un apropiat al lui Putin, cu care a făcut în trecut excursii de vânătoare. El este unul dintre fondatorii partidului Rusia Unită, care a fost principala forță pro-Putin în parlament în primele două mandate ale președinției sale.

Cine este Andrei Belousov

Andrei Belousov, 65 de ani, a absolvit Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova în 1981, cu rezultate remarcabile, relatează Reuters.

În 2000, Belousov a fost numit consilier al primului ministru rus și s-a alăturat ministerului Economiei ca ministru adjunct șase ani mai târziu.

În perioada 2008-2012, a fost director al departamentului pentru economie și finanțe, în perioada mandatului lui Vladimir Putin ca prim-ministru.

Andrei Belousov este noul ministrul al Apărării din Rusia. Foto: 9 mai, 2022.
Andrei Belousov este noul ministrul al Apărării din Rusia. Foto: 9 mai, 2022.

În 2012, a fost numit ministru al Economiei. Din 2013 până în 2020, Belousov a fost consilier al președintelui rus. Din 2020, a ocupat funcția de prim-viceprim-ministru. Când prim-ministrul Mihail Mișustin s-a îmbolnăvit de COVID, în 2020, Belousov a preluat pentru scurt timp atribuțiile prim-ministrului.

Potrivit publicației ruse RBC, Andrei Belousov nu a servit în forțele armate.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG