Linkuri accesibilitate

Rusia. O regizoare și o dramaturgă, condamnate la închisoare pentru că piesa lor de teatru ar promova terorismul


Regizoarea Evghenia Berkovici (stânga) și scriitoarea Svetlana Petriciuk au fost condamnate la închisoare pentru că piesa lor de teatru ar promova terorismul.
Regizoarea Evghenia Berkovici (stânga) și scriitoarea Svetlana Petriciuk au fost condamnate la închisoare pentru că piesa lor de teatru ar promova terorismul.

Un tribunal din Rusia le-a trimis la închisoare pe scriitoarea Svetlana Petriciuk și regizoarea Evgheniei Berkovici, pentru că ar fi pus în scenă o piesă care ar justifica terorismul. Procesul a avut loc parțial cu ușile închise și a ridicat noi îngrijorări cu privire la libertatea artistică și de exprimare în Rusia. Fiecare artistă a primit o condamnare de 6 ani de închisoare.

Artistele au negat acuzația. Evghenia Berkovich a spus la audieri că, dimpotrivă, a pus în scenă o piesă care critică terorismul. Afirmația a fost susținută de dramaturga Svetlana Petriciuk, care a spus că a scris piesa pentru a preveni evenimente precum cele descrise în producție.

Petriciuk, în vârstă de 44 de ani, și Berkovici, în vârstă de 39 de ani, intenționează să facă apel la condamnarea lor.

Piesa de teatru este inspirată de poveștile adevărate ale femeilor ruse care au mers în Siria la mijlocul anilor 2010 pentru a se căsători cu luptători ai grupului terorist ISIS, transmite RFE/RL.

Avocații artistelor au amintit la proces că piesa a fost susținută de Ministerul rus al Culturii și a primit chiar cel mai prestigios premiu pentru teatru din Rusia.

Pe lângă încarcerare, celor două femei li se interzice să administreze site-uri web timp de trei ani după eliberare. Ele sunt reținute din luna mai 2023 și își vor ispăși pedepsele într-o colonie penală.

Ksenia Karpinskaia, unul dintre avocați, a numit condamnarea „absolut ilegală” și „nedreaptă” și a spus că va face apel, dar a recunoscut că există „puține speranțe”.

O scrisoare deschisă de susținere a artistelor, inițiată de ziarul Novaia Gazeta după arestarea lor, a strâns până acum peste 16.000 de semnături.

Susținătorii lor, inclusiv artiști ruși notabili, sugerează că urmărirea penală ar putea fi mai degrabă legată de poeziile anti-război scrise separat de Berkovici, nu neapărat de piesa de teatru.

Condamnarea artistelor vine pe fondul creșterii presiunilor regimului de la Moscova asupra comunității artistice, prin care dorește să obțină sprijin pentru invazia din Ucraina, începută în februarie 2022.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG