Linkuri accesibilitate

Rusia revendică proprietatea asupra centralei nucleare de la Zaporojie


 Centrala de la Zaporojie a fost bombardată de forțele armate ruse în urmă cu o săptămână.
Centrala de la Zaporojie a fost bombardată de forțele armate ruse în urmă cu o săptămână.

Oficialii ruși au sosit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, cerând să preia controlul asupra instalației, potrivit unui comunicat al Energoatom, compania de energie nucleară operată de stat din Ucraina.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost ocupată de forțele ruse de mai bine de o săptămână, Energoatom susținând anterior că angajații săi au fost forțați să lucreze „sub amenințare”, transmite CNN.

Energoatom a declarat că 11 persoane de la Rosatom, compania de stat rusă de energie atomică, au sosit vineri la centrală și că un reprezentant al grupului a spus că centrala aparține acum Rosatom.

„Potrivit unui reprezentant al acestui grup, ei au fost trimiși să evalueze securitatea nucleară și radiațională după bombardarea și confiscarea stației, precum și pentru a oferi asistență la reparații”, se arată în comunicat.

„Un alt motiv pentru apariția lor a fost exprimat ca fiind refuzul conducerii pro-ucrainene și al personalului ZNPP de a coopera cu invadatorii”, a adăugat acesta.

Declarația spune că doi ingineri de nivel înalt de la centralele nucleare rusești din Balakovo și Rostov se numără printre cei 11 ruși care au sosit vineri.

În declarație se spune că toate cele șase unități electrice de la centrală sunt în funcțiune, dar a adăugat că conducerea stației este nevoită să convină asupra tuturor problemelor tehnice cu rușii.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat sâmbătă că două dintre cele patru linii electrice de înaltă tensiune ale centralei au fost avariate, dar că cantitatea de energie de care are nevoie centrala pentru a continua să funcționeze în siguranță poate fi furnizată cu o singură linie disponibilă.

Rosatom nu a făcut niciun comentariu.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG