Linkuri accesibilitate

Rusia a închis robinetul de gaz pentru Belarus. De ce face presiuni Moscova


Belarus, conducta principală prin care trece petrolul rusesc în drum spre Europa
Belarus, conducta principală prin care trece petrolul rusesc în drum spre Europa

Rusia a stopat livrările de petrol spre Belarus din cauza unor neînțelegeri asupra prețului, au anunțat oficiali ai rafinăriei belaruse din orașul nordic Navapolatsk. Oficialii au spus Europei Libere că livrările s-au oprit pe 1 ianuarie.

Astfel de incidente au loc periodic între Minsk și Moscova, pe fondul presiunilor pe care le face Vladimir Putin asupra președintelui belarus Aleksandr Lukașenka pentru a-l convinge să accepte aprofundarea uniunii statale dintre cele două țări.

Luna trecută oamenii au manifesta la Minsk, capitala Belarus împotriva unui proiect de integrare mai accentuată cu Rusia, pe fondul speculaţiilor în jurul unei unificări a celor două ţări. Această manifestaţie a avut loc la începutul lunii decembrie, în timp ce preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se afla la Soci, în sudul Rusiei, pentru a discuta despre acest proiect cu Vladimir Putin.

Există speculații că Rusia face presiuni pentru a forma cu Belarus o singură ţară.

Aleksandr Lukaşenko a respins de mai multe ori aceste temeri, dar continuă în paralel un proiect de integrare mai accentuat cu Moscova.

Fosta republica sovietică aflată la frontiera Uniunii Europene, este unul din principalii aliaţi ai Moscovei, chiar dacă relaţiile dintre cele două ţări traversează perioade tensionate

Înainte de Anul Nou, părțile au încheiat în ultimul moment un acord privind livrările de gaze rusești în Belarus pe o perioadă de două luni, evitându-se o criză.

În timp ce depinde de livrările de energie din Rusia, Republica Belarus este și o rută de tranzit pentru petrolul și gazele rusești către țările europene.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Uniunii Europene, potrivit Reuters. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG