Linkuri accesibilitate

Rusia, „suspectată că a plantat o bombă” într-un colet trimis prin avion în Regatul Unit și care a provocat un incendiu la un depozit


Un presupus spion rus este încătușat - 8 august 2022.
Un presupus spion rus este încătușat - 8 august 2022.

Poliția britanică antiterorism investighează dacă spioni ruși au plantat o bombă într-un pachet care a ajuns cu un avion în Regatul Unit, și care a luat foc apoi într-un depozit. Echipele de pompieri și personalul au stins incendiul pe 22 iulie la depozitul DHL din Minworth, lângă Birmingham. Nimeni nu a fost rănit, relatează agenția DPA.

Pachetul, despre care se crede că conținea un dispozitiv explozibil, a ajuns la depozitul DHL pe cale aeriană, dar detalii suplimentare despre avion și intinerariul acestuia sunt necunoscute.

Un incident similar ar fi avut loc în Germania în aceeași lună, iar anchetatorii analizează legăturile dintre cele două cazuri.

„Ancheta este în curs de desfășurare și nu au fost efectuate arestări până în acest moment. Ca parte a cercetărilor noastre, ofițerii colaborează cu alți parteneri din Europa pentru a identifica dacă incidentul ar putea fi sau nu conectat la altele de acest tip ”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diviziei antiterorism a poliției britanice.

Șeful MI5, Ken McCallum, a avertizat, săptămâna trecută, că Rusia intenționează să provoace „haos” pe străzile din Regatul Unit.

Directorul agenției de securitate a declarat că Marea Britanie ar trebui să „se aștepte la continuarea actelor de agresiune” din partea Rusiei, adăugând că agenția de informații militare a Rusiei, GRU, se află în „misiuni susținute” și a menționat: „Vom vedea incendieri, sabotaj și altele.”

Ambasada Moscovei la Londra a contestat afirmația lui McCallum, descriind-o ca fiind „nefondată” și susținând că Rusia este, de fapt, „adevărata țintă a războiului prin interpuși și mercenari, precum și a operațiunilor de informații ostile” desfășurate de Regatul Unit și aliații săi din NATO.

Compania DHL a declarat că ia măsuri pentru a „securiza rețeaua, personalul și activele sale, precum și livrările clienților, implementând măsuri de securitate consolidate în toate țările europene ca reacție la investigațiile în curs desfășurate de autoritățile din mai multe țări.”

Șeful serviciului de informații interne din Germania, Thomas Haldenwang, a dezvăluit, luni, că un pachet a luat foc pe pista aeroportului din Leipzig în luna iulie, înainte de a putea fi încărcat într-un avion cargo DHL.

El a dat vina pe „spionajul și sabotajul rusesc”, despre care a spus că sunt în creștere în încercarea de a perturba susținătorii occidentali ai Ucrainei.

Sursa DPA

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG