Linkuri accesibilitate

Moscova: „Nu ne e frică!”. Peste o sută de oameni au fost reținuți de forțele de ordine când își luau adio de la Alexei Navalnîi


Mii de oameni au participat în fața bisericii la slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi, pe 1 martie.

Mii de ruși au sfidat autoritățile în ciuda avertismentelor că vor fi arestați și și-au luat rămas bun de la liderul opoziției Alexei Navalnîi, în ziua înmormântării sale, în cimitirul Borisov din Moscova, pe 1 martie.

Sute de polițiști au fost dislocați vineri în cartierul Marino, acolo unde se află biserica în care s-a ținut slujba pentru Alexei Navalnîi. Opozantul rus a trăit mulți ani împreună cu familia lui în acest cartier.

Alte câteva sute de forțe de ordine au fost dislocate și la cimitirul aflat în apropiere.

La un moment dat, echipa lui Navalnîi, care a transmis live evenimentul, a estimat că șirul oamenilor care au venit să îl petreacă pe Navalnîi pe ultimul drum s-a întins cu mult peste 1 km, în ciuda gerului.

Atunci când sicriul a ajuns la biserică, rușii adunați la gard au început să strige și să aplaude: „Nu ne e frică!”, „Nu te vom uita!”, „Rusia fără Putin!”, „Fără război!”. Niciunul dintre polițiști nu a intervenit atunci când mulțimea striga și aplauda.

Oamenii depun flori la mormântul politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi după înmormântarea acestuia la cimitirul Borisov din Moscova, 1 martie 2024. REUTERS/Stringer
Oamenii depun flori la mormântul politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi după înmormântarea acestuia la cimitirul Borisov din Moscova, 1 martie 2024. REUTERS/Stringer

Slujba de pomenire a început imediat după ora locală 14:00, la Biserica Icoanei Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”.

La biserică au venit și demnitari străini, inclusiv ambasadorii SUA, Germaniei și Franței.

Ceremonia din interiorul bisericii a fost scurtă. Multe publicații internaționale au postat imagini cu sicriul deschis, în care putea fi văzut chipul lui Navalnîi.

Atunci când sicriul a fost scos din biserică, oamenii au început din nou să ovaționeze, aruncând apoi cu trandafiri și garoafe în mașina care se îndrepta spre cimitir: „Nu te vom uita!”.

Mai multe persoane au abordat-o pe Liudmila Navalnaia după terminarea slujbei și au îmbrățișat-o spunând: „Mulțumim pentru fiul tău” și „Iartă-ne”.

Înmormântarea a avut loc la cimitirul Borisov în jurul orei 16:00. Sicriul lui Navalnîi a fost coborât în mormânt pe sunetul melodiei My Way a lui Frank Sinatra și pe o interpretare orchestrală a piesei tematice din Terminator 2, filmul preferat al lui Navalnîi.

După ce sicriul lui Navalnîi a fost coborât în groapă, autoritățile au permis unora dintre rușii care așteptau la gard să intre și să își ia rămas bun.

Însă, zeci de persoane au fost reținute atât în Moscova, cât și în alte orașe din țară, pentru că au participat la funeralii sau că au adus flori.

Potrivit grupului de monitorizare OVD-Info, peste o sută de persoane au fost reținute în 14 orașe din toată Rusia.

Pe rețele sociale, au apărut mai multe clipuri în care oamenii care au venit la cimitir strigă: „Ucrainenii sunt oameni buni”:

Văduva lui Navalnîi, Iulia, copiii săi - Daria, în vârstă de 23 de ani, și Zakhar, de 15 ani - dar și nici fratele său Oleg – nu au fost prezenți la înmormântare, pentru că trăiesc în exil și există riscul să fie arestați, dar au transmis mesaje pe rețelele de socializare.

Desfășurarea evenimentelor o puteți citi mai jos:

Actualizare 21:04. Cel puțin 115 persoane au fost reținute în toată Rusia pentru că i-au adus vineri un omagiu lui Alexei Navalnîi, potrivit grupului de monitorizare OVD-Info.

Cel mai mare număr de persoane, 16, au fost reținute în orașul Novosibirsk.

Cel puțin 10 persoane au fost reținute în Moscova, unde a fost înmormântat Navalnîi. Alți 10 au fost reținuți în Ekaterinburg, iar 14 deținuți în regiunea Voronezh, susține OVD-Info.

Oameni au fost reținuți și la Chelyabinsk, Omsk, Vladikavkaz, Soci, St. Petersburg, Nijni Novgorod, Kazan și Ulan-Ude.

Actualizare 20:47. Într-o postare pe Instagram, fiica lui Alexei Navalnîi, Daria Navalnaia, a promis că își va face tatăl mândru de ea.

„M-ai învățat să trăiesc după principiile mele încă din copilărie. Să trăiești o viață demnă. Ți-ai dat viața pentru mine, pentru mama mea, pentru Zakhar (fiul lui Navalnîi), pentru Rusia și îți promit că îmi voi trăi viața așa cum m-ai învățat, ca să te fac mândru și, cel mai important, cu același zâmbet pe față”, a transmis fiica lui.

Actualizare 19:39. Un nou raport al OVD-Info arată că 56 de persoane din 14 orașe din Rusia au fost reținute la mitingurile în memoria lui Alexei Navalnîi, scrie meduza.io.

Majoritatea celor reținuți sunt din Novosibirsk. După ce au depus flori în memoria lui Navalnîi, cel puțin 14 persoane, inclusiv deputatul local Anton Kartavin, au fost reținute. Alte 10 persoane au fost reținute în Ekaterinburg.

Actualizare 18:20. În toată Rusia, cel puțin 45 de persoane au fost reținute în ziua înmormântării lui Alexei Navalnîi, conform OVD-Info.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în Novosibirsk au fost reținuți cei mai mulți oameni: 18. Printre aceștia se numără și un deputat local, Anton Kartavin.

Alte zece persoane au fost reținute în Ekaterinburg și regiunea Voronezh.

La Moscova au fost făcute șase rețineri, printre care se numără și vicepreședintele partidului Yabloko al capitalei, Andrei Morev.

Jurnalistul Vasili Polonski, care a filmat înmormântarea lui Navalnîi, a raportat și el că este reținut, dar fără detalii încă.

În plus, potrivit activiștilor pentru drepturile omului, există oameni reținuți în Nijnevartovsk, Ulan-Ude, Vladikavkaz, Nijni Novgorod, Kazan și Novosibirsk și Zlatoust.

Actualizare 18:16. Current Time arată că, după moartea lui Alexei Navalnîi, poetul Leonid Kaganov a scris o poezie, care a fost apoi pusă pe muzică de Vasia Oblomov.

„Acum un mormânt gol stă departe de aici / Ne așteptam să se întâmple un miracol și asta a fost”, sunt câteva dintre versurile poeziei. Navalnîi nu a fost menționat direct, iar povestea a fost spusă într-un context biblic.

Oameni stau la coadă pentru a intra în cimitirul Borisov, ca să viziteze mormântul lui Alexei Navalnîi, Moscova, 1 martie 2024.
Oameni stau la coadă pentru a intra în cimitirul Borisov, ca să viziteze mormântul lui Alexei Navalnîi, Moscova, 1 martie 2024.

În ziua înmormântării lui Alexei Navalnîi, postul Current Time a avut o discuție cu Leonid Kaganov în direct: „Acest om va rămâne cu siguranță în istorie; cred că străzile vor fi numite după el, i se vor ridica monumente. Și a fost cu adevărat un om grozav”, a spus poetul.

Actualizare 17:59. Părinții lui Alexei Navalnîi au plecat de la cimitir.

„Fă-ți curaj, Liudmila Ivanovna!” strigau oamenii din mulțime după mama opozantului rus.

Oamenii i-au întâmpinat pe părinții lui Navalnîi cu aplauze și strigăte de „Mulțumesc”.

„Asta este tot”, a scris Ivan Jdanov, aliatul lui Navalnîi, care a și publicat o fotografie cu mormântul politicianului de opoziție.

Actualizare 17:38. S-au format cozi uriașe la mormântul lui Alexei Navalnîi de la Cimitirul Borisov, în ciuda represaliilor anunțate din partea autorităților.

Oamenii sunt înconjurați de forțele de ordine, dar strigă și aplaudă în același timp: „Putin este un criminal!”, „Nu războiului!” și „Mulțumesc, Alexei!”.

Vedeți în videoul de mai jos cum și-au luat rușii rămas bun de la Alexei Navalnîi:

Actualizare 17:31. Mormântul lui Alexei Navalnîi a început să fie acoperit. Un prieten al politicianului, Ivan Jdanov, a scris că, după ce va fi acoperit mormântul, oamenii vor putea să vină și să depună din nou flori.

„Acum va fi o scurtă pauză. În sfârșit, vor acoperi mormântul. Oamenii care vor vrea să depună flori vor putea toți să vină”, a scris el.

Actualizare 17:09. În Ekaterinburg, zece persoane au fost reținute pentru depunerea de flori în memoria lui Alexei Navalnîi. Acest lucru a fost raportat de redactorul șef al publicației Evening Vedomosti, Vladislav Postnikov.

Oamenii au fost reținuți la un monument din oraș, unde au venit să depună flori în memoria lui Alexei Navalnîi.

Anterior, șapte oameni au fost reținuți la Novosibirsk și mai mulți la Moscova, transmite Current Time.

Actualizare 17:05. Urmăriți mai jos o fotogalerie cu principalele momente ale evenimentelor de la Moscova:

Actualizare 16:40. Vicepreședintele filialei din Moscova a partidului Yabloko, Anton Morev, a fost reținut de poliție la stația de metrou Marino, relatează OVD-Info și SOTA.

Potrivit informațiilor acestora, politicianul a fost scos din vagon.

Morev a luat parte la procesiunea de la înmormântarea lui Navalnîi.

Actualizare 16:30. Sute de oameni sunt în cimitirul Borisov și își iau rămas bun de la Alexei Navalnîi. Toată lumea are voie să viziteze mormântul.

Însă cea mai mare parte a celor care au venit la înmormântare sunt în afara gardului cimitirului. Mii de oameni s-au adunat la gard.

În apropiere, sunt postați sute de ofițeri de poliție și zeci de dube de poliție, transmite corespondentul Regiunii Moscova pentru Europa Liberă.

Actualizare 16:19. Cimitirul Borisov - unde a fost înmormântat Alexei Navalnîi - urmează să se închidă foarte curând, la ora locală 17:00.

Ziariștii prezenți la fața locului relatează că în cimitir încă sunt mulțimi mari de oameni care îi aduc un ultim omagiu liderului opoziției ruse, riscând posibilitatea arestării de către autorități.

Actualizare 16.15. Oamenii au fost lăsați de autorități să-și ia rămas bun de la Alexei Navalnîi la cimitir, mulți aduc flori pe care le pun la portretul lui, raportează „echipa lui Navalnîi”, citată de Current Time.

„7x7” publică o fotografie care arată că părinții lui Alexei sunt aproape de mormânt. Oamenii se opresc și aruncă o mână de pământ spre mormânt în memoria lui Navalnîi.

Actualizare 16:09. Fratele lui Alexei Navalnîi, Oleg, a publicat o postare în care și-a luat rămas bun de la fratele său mai mare.

„Somn lin, frate, și nu-ți face griji pentru nimic”, a scris el.

Oleg Navalnîi a devenit deținut politic ca urmare a persecuției fratelui său mai mare. În 2014, Tribunalul Zamoskioretski din Moscova l-a condamnat la trei ani și șase luni ani de închisoare în cazul Yves Rocher.

Ulterior, s-a dovedit că societatea nu a suferit de pe urma acțiunilor lui Navalnîi, iar CEDO a recunoscut cazul ca motivat politic.

Cu toate acestea, Oleg Navalnîi și-a ispășit pedeapsa de închisoare.

Din 2022, fratele lui Alexei a fost trecut pe lista de urmăriți de autoritățile ruse.

În 2023, Oleg Navalnîi a deschis expoziția „Celula Shish” în mai multe orașe europene, atrăgând atenția asupra urmăririi penale a fratelui său pentru poziția sa politică și condițiile inumane în care a fost ținut Alexei.

Actualizare 16:05. La Novosibirsk, forțele de securitate au reținut șapte persoane la un miting în memoria lui Alexei Navalnîi, relatează OVD-Info.

Printre cei deținuți se numără Elena Shuvalova, Anna Lufirenko, Alexandra Armenova. Unul dintre deținuți este o minoră - Alexandra Armenova, care are diabet insulino-dependent, relatează Current Time.

Actualizare 15:50. După ce părinții lui Navalnîi și-au luat rămas bun de la fiul lor, sicriul cu trupul lui a fost coborât în mormânt.

Orchestra a cântat muzică din Terminator 2, după cum și-a amintit aliatul politicianului Leonid Volkov în timpul unei emisiuni tv.

Oamenii au lăsat flori în cimitirul unde a fost înmormântat pe 1 martie 2024 Alexei Navalnîi.
Oamenii au lăsat flori în cimitirul unde a fost înmormântat pe 1 martie 2024 Alexei Navalnîi.

Actualizare 15:21. Soția lui Navalnîi, Iulia, a postat un mesaj de adio pe contul ei de X, fost Twitter, mesaj prin care îi transmite soțului ei că va încerca să îl facă mândru de ea acolo unde e acum și că îl va iubi mereu.

„Lioșa, mulțumesc pentru cei 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru faptul că te-ai gândit mereu la mine.

Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi încerca să te fac mândru de mine și acolo sus, unde ești acum. Nu știu dacă mă descurc sau nu, dar voi încerca.

Ne vom întâlni cu siguranță într-o zi. Am atâtea povești nespuse pentru tine și am atâtea melodii salvate pentru tine pe telefon, proaste și amuzante, în general, sinceră să fiu, melodii groaznice, dar sunt despre noi și mi-am dorit foarte mult să le asculți și tu. Și îmi doream foarte mult să văd cum le asculți, cum râzi și apoi mă îmbrățișezi.

Te iubesc pentru totdeauna. Odihnește-te în pace!”, a scris Navalnaia pe X.

Actualizare 15:16. Sicriul cu trupul lui Alexei Navalnîi a fost coborît în pământ. Pe fundal, la Cimitirul Borisov, se aude melodia lui Frank Sinatra My Way, transmite BBC.

Canalul Mojem Obiasnit ("Putem explica") a anunţat pe contul său de Telegram că poliţia a început să „împingă oamenii afară din cimitir", după ce „cel puţin o sută de persoane, inclusiv jurnalişti, s-au adunat acolo". „Există poliţişti la fiecare intersecţie care se apropie de cimitir", scrie Le Monde.

Actualizare 15.10. În drum spre cimitirul Borisov, o persoană care a venit să-și ia rămas bun de la Navalnîi a fost reținută de poliție, relatează jurnalistul Alexander Plyushchev, aflat la fața locului. Aceasta este prima arestare care a devenit cunoscută, scrie Current Time.

Actualizare 15.05. Înmormântarea lui Alexei Navalnîi a început.

Transmisiunea în direct de la cimitirul Borisov îi arată pe cei îndoliați care își iau rămas bun de la Alexei Navalnîi.

Imaginile de la intrarea în cimitir arătă că zona a fost strict restricționată și e păzită de mulți polițiști, pe fondul unei stări de spirit tensionate.

Documentele oamenilor care au vrut să participe la funeralii și lucrurile lor personale au fost verificate. Unele relatări din presă arată că serviciul de internet mobil din zonă a fost oprit.

Actualizare 14:52. Sicriul lui Navalnîi a ajuns la cimitir în urmă cu câteva minute.

Cimitirul Borisov e la o distanță de aproape doi kilometri de biserica unde a avut loc slujba de înmormântare.

Agențiile de presă și ziarele din Rusia au impus un blocaj mediatic față de înmormântarea lui Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al președintelui Vladimir Putin din ultimii ani.

Agenția Interfax a publicat doar o știre despre înmormântarea lui Navalnîi și amintește de avertismentul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, că persoanele care vor participa la „manifestări neautorizate” vor fi arestate.

Același mesaj apare și în publicația Kommersant și pe site-ul canalului financiar RBC.

Textele au fost publicate în jurul aceleiași ore ca parte a ceea ce pare un efort coordonat de a opri locuitorii Moscovei să iasă într-un număr și mai mare la funeraliile lui Alexei Navalnîi.

O transmisiune LIVE de la înmormântarea lui Alexei Navalnîi, AICI.

Actualizare 14:29. Slujba de înmormântare de la biserică s-a încheiat, iar sicriul în care se află corpul lui Alexei Navalnîi este dus spre cimitir.

Mulțimea strigă „nu te vom uita” în timp ce pleacă spre cimitir.

„Rusia va fi liberă”, scandează mulțimile. Când sicriul a fost scos din biserică, oamenii din mulțime au putut fi văzuți aruncând flori pe sicriul liderului opoziției ruse.

Unii au fost, de asemenea, auziți scandând „călăi!”, „Rusia va fi liberă!” și „Fără război!”.

Alexei Navalnîi este celebrat astăzi și în alte locuri. Iată o imagine de la Berlin, în care apar flori depuse în fața ambasadei Rusiei din capitala Germaniei.

O femeie aprinde lumânări în amintirea lui Alexei Navalnîi în fața ambasadei Rusiei din Berlin.
O femeie aprinde lumânări în amintirea lui Alexei Navalnîi în fața ambasadei Rusiei din Berlin.

NO COMMENT - Înmormântarea de la Moscova a politicianului rus de opoziție, Alexei Navalîi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Știrea inițială

Înmormântarea opozantului rus, Alexei Navalnîi a avut loc la Moscova. Kremlinul a impus măsuri de siguranță sporite, menite să descurajeze oamenii să participe la funeralii.

Mii de persoane cu flori - flancate de ofițeri de securitate - au șerpuit vineri pe străzile din apropierea Bisericii Icoanei Maicii Domnului și a cimitirului Borisov din Moscova, unde a avut loc slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi, scrie Serviciul rus RFE/RL.

Regimul Putin a înțesat cu forțe de securitate întreg cartierul Marino, unde a locuit Alexei Navalnîi și familia sa, și unde va avea loc înmormântarea, în cursul serii.

Opozantul Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare îndepărtată de la Cercul Polar pe 16 februarie, după trei ani de temniță din motive politice, în diverse închisori.

Părinții lui Alexei Navalnîi, Anatoli Navalnîi și Liudmila Navalnaia, au ajuns la biserica din Moscova unde va avea loc slujba de înmormântate a opozantului rus.
Părinții lui Alexei Navalnîi, Anatoli Navalnîi și Liudmila Navalnaia, au ajuns la biserica din Moscova unde va avea loc slujba de înmormântate a opozantului rus.
Oamenii au format deja cozi lungi pentru a participa la slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi.
Oamenii au format deja cozi lungi pentru a participa la slujba de înmormântare a lui Alexei Navalnîi.

La funeraliile lui Alexei Navalnîi participă și ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy.
La funeraliile lui Alexei Navalnîi participă și ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy.

Forțele de securitate ruse erau prezente încă de vineri dimineață în această zonă din sud-estul Moscovei.

Un coridor de garduri metalice a fost instalat pe drumul de la stația de metrou Marino la biserică și cimitir.

Forțele de securitate din zonă, aflate pe ambele maluri ale râului Moscova verifică documentele și obiectele personale ale trecătorilor.

Forțele de ordine se adună în apropierea cimitirului Borisov în timpul pregătirilor pentru înmormântarea lui Alexei Navalnîi la Moscova, Rusia, 1 martie 2024.
Forțele de ordine se adună în apropierea cimitirului Borisov în timpul pregătirilor pentru înmormântarea lui Alexei Navalnîi la Moscova, Rusia, 1 martie 2024.

Potrivit publicației Sota, cel puțin 40 de vehicule de poliție de diferite dimensiuni - de la mașini la autobuze speciale - au fost parcate lângă biserică în dimineața zilei de 1 martie. Mai mult, forțele de ordine care poartă cagule patrulează în zonă.

Un corespondent Mediazona a observat întreruperi ale internetului pe telefoanele mobile. Publicația Insider a scris cu o zi înainte că o antenă a fost instalată lângă biserică pentru comunicarea între forțele de securitate.

Câteva zeci de persoane s-au adunat deja în fața bisericii din Moscova unde va avea slujba de înmormântare a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.
Câteva zeci de persoane s-au adunat deja în fața bisericii din Moscova unde va avea slujba de înmormântare a politicianului de opoziție Alexei Navalnîi.

Nu este clar câți oameni vor putea participa. Sute de ruși au fost arestați doar pentru că au depus flori la memorialele lui Navalnîi din întreaga țară în ultimele zile.

Ivan Pavlov, un proeminent avocat rus pentru drepturile civile care a părăsit țara, a declarat că autoritățile ruse vor vedea înmormântarea ca pe „un eveniment de masă nedorit” și vor încerca să descurajeze participarea.

„Sunt sigur că vor exista cordoane de poliție și supraveghere video din toate părțile”, a spus el. „Ca măsură preventivă, vor chema activiști cunoscuți la secțiile de poliție sau îi vor vizita la casele lor pentru a da avertismente. Am văzut-o deja.”

Purtătoarea de cuvânt a lui Alexei Navalnîi, Kira Iarmîș, a transmis pe rețeaua socială X (Twitter) că ceremonia era programată să înceapă la ora 14:00, ora locală, la o biserică din cartierul în care a locuit în trecut Alexei Navalnîi.

„În ciuda tuturor obstacolelor, cu siguranță îi vom spune adio lui Alexei mâine”, a spus ea pe 29 februarie.

„Slujba de înmormântare e la 14:00, înmormântarea la 16:00. Dacă ești la Moscova, vino”, a mai scris ea pe rețeaua socială.

Pentru cei care nu pot ajunge, Iarmîș a spus că înmormântarea va fi transmisă în direct pe YouTube.

„Putin trebuie să dea socoteală”. Văduva lui Navalnîi se teme de arestări la înmormântarea de la Moscova, de pe 1 martie, a soțului ei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00

Securitatea a fost sporită încă de joi seară la cimitirul Borisov din Moscova, unde politicianul de opoziție Alexei Navalnîi, care a murit într-o închisoare îndepărtată de după Cercul Arctic în urmă cu aproape două săptămâni.

În apropierea cimitirului și a unei stații de metrou din zonă au fost înființate mai multe puncte de poliție. Pe fiecare stâlp de iluminat din jurul cimitirului au fost instalate camere video de securitate.

Intrarea în cimitir a fost, de asemenea, strict restricționată, au informat canalele RusNews și Mozhem Obyasnit Telegram.

Trupul lui Navalnîi i-a fost predat mamei sale la mai bine de o săptămână după moartea opozantului.

Vineri, în cimitir, oamenii au voie să intre numai cu un act de identitate, pe care îl vor arăta poliției. Cei care vor să participe la înmormântare trebuie să spună care este scopul vizitei, transmite canalul de Telegram „We Can Explain”.

Poliția va cerceta bunurile personale, justificând acest lucru prin „prevenirea operațiunilor teroriste”.

Cuvântul de adio pentru Navalnîi va avea loc în Biserica Icoanei Maicii Domnului „Potolește-mi durerile” din cartierul Marino din Moscova, unde a locuit politicianul. După aceasta, Navalnîi va fi îngropat în cimitirul Borisov.

Zilele trecute, Maria Pevchikh, președinta Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, a declarat că a avut confirmarea că negocierile pentru schimbul de prizonieri în care era inclus și Navalnîi era în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Moartea opozantului rus a fost anunțată pe 16 februarie.

Un jurnalist de investigație a spus zilele trecute că a ajutat la planificarea unui potențial schimb de prizonieri care ar fi trebuit să îl includă pe liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi.

Un jurnalist de investigație spune că Navalnîi era menționat într-un posibil schimb de prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG