Linkuri accesibilitate

Rusia spune că avansează în estul Ucrainei, în timp ce orașul Herson este lovit de bombele rusești


În estul Ucrainei, luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene sunt aprige.
În estul Ucrainei, luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene sunt aprige.

Armata rusă a transmis pe 27 octombrie că a înaintat în estul Ucrainei, în timp ce autoritățile de la Kiev spun că forțele Kremlinului și-au continuat atacurile necruțătoare asupra centrului regional Herson, ucigând cel puțin doi civili.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a amenințat din nou că Kremlinul va „răspunde” dacă aliații occidentali ai Kievului vor permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune pe teritoriul Rusiei.

„Este încă prea devreme pentru a spune, dar, desigur, departamentul nostru militar se gândește la asta și va oferi diverse răspunsuri”, a declarat Putin pentru televiziunea de stat, într-o declarație difuzată duminică, 27 octombrie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca partenerii occidentali să permită Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune mai adânc în interiorul Rusiei, pentru a lovi ținte de unde rușii lansează atacuri împotriva orașelor ucrainene.

Aliații occidentali au fost până acum reticenți în a permite o astfel de utilizare în afara regiunii de frontieră de teama să nu declanșeze un conflict mai larg între forțele ruse și ale NATO.

Pe de altă parte, ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile armatei au „eliberat” așezarea Izmaylivka, un sat ucrainean de aproximativ 200 de oameni situat la nord de centrul industrial Kurakhove din regiunea Donețk.

În centrul regional Herson, autoritățile ucrainene au raportat că s-au intensificat atacurile rusești cu drone și rachete în și în jurul orașului cu 280.000 de locuitori. Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a scris pe Telegram pe 27 octombrie că o persoană a fost ucisă, iar un bărbat de 45 de ani a fost internat în spital după ce obuzele rusești au lovit în apropierea oficiului poștal al orașului.

Duminică dimineață, autoritățile din Herson au declarat că un locuitor de 71 de ani a fost ucis și cel puțin cinci au fost răniți într-un atac cu dronă rusă.

În briefing-ul zilnic din 27 octombrie, armata ucraineană a spus că „situația de pe front rămâne dificilă [cu] inamicul folosindu-și superioritatea în forță de muncă și echipament”.

De asemenea, a mai spus că armata ucraineană, „în ultima zi” a „neutralizat patru tancuri, 23 de vehicule blindate de luptă, 39 de sisteme de artilerie, 73 de UAV-uri de nivel operațional și tactic, 100 de mașini și o unitate de echipament special”.

Ucraina spune că forțele ruse au pierdut 1.440 de soldați, deși nu a specificat dacă aceștia au fost uciși, răniți sau capturați. Afirmațiile nu au putut fi verificate imediat și nici una dintre părți nu vorbește în general despre numărul de soldați pierduți pe câmpul de luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG