Linkuri accesibilitate

Întâlnirea de la Geneva. Rusia promite că nu va invada Ucraina


Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman (stânga), și ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov (dreapta), participă la discuțiile legate de securitatea Rusiei din Geneva, Elveția, 10 ianuarie 2022.
Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman (stânga), și ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov (dreapta), participă la discuțiile legate de securitatea Rusiei din Geneva, Elveția, 10 ianuarie 2022.

Oficialii americani și ruși au pus capăt celor opt ore de discuții de la Geneva, primele de acest fel după ce Kremlinul a cerut luna trecută o serie de garanții pentru securitatea Rusiei.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, care a condus delegația americană, a descris discuțiile bilaterale cu ministrul de Externe adjunct rus, Serghei Riabkov, drept „serioase” și „axate pe afaceri”. Statele Unite ar fi venit la întâlnirea cu diplomații ruși cu o serie de propuneri ce includ detalii despre desfășurarea scuturilor antirachetă în Europa, cât și noi limite asupra exercițiilor militare.

Sherman a respins apelul rușilor de a reduce prezența trupelor americane în Europa de Est, întrucât subiectul nu s-ar fi aflat pe lista celor de discuție azi.

„Nu vom permite nimănui să pună capăt politicii NATO de a-și păstra ușile deschise (pentru oricine vrea să se alăture acesteia, n.r.)”, a spus Sherman, pe care a numit-o „centrală pentru alianță”.

„De asemenea, nu vom lua decizii despre Ucraina în absența acesteia, ori despre Europa în absența Europei, ori despre NATO în absența NATO. Așa cum le spunem aliaților și partenerilor noștri: ‘Nimic despre voi, fără voi‘”, a continuat aceasta.

Cele două părți au discutat despre posibilitatea de a reînvia Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF), din care Statele Unite s-au retras în 2019, pe fondul acuzațiilor că Rusia nu și-ar fi respectat îndatoririle asumate.

Americanii au sugerat, de asemenea, ca ambele părți să împartă detalii privind locațiile unde ar fi amplasate rachetele americane și ruse cu rază medie de acțiune.

Diplomații americani și ruși nu au ajuns să discute despre propunerile făcute de Rusia în luna decembrie.

Sherman a punctat că Statele Unite sunt dispuse să discute „limite asupra mărimii exercițiilor militare pentru a îmbunătăți transparența acestora”. Rușii au oferit garanții cum că nu vor invada Ucraina.

„Nu există vreun motiv de teamă pentru o asemenea escaladare a situației”, a transmis Serghei Riabkov reporterilor, imediat după întâlnire.

„Discuțiile au fost dificile, lungi, profesionale, adânci, concrete, fără niciun fel de încercare de a trece cu vederea peste unele margini ascuțite”, a adăugat Riabkov.

„Am avut senzația că partea americană a luat în serios propunerile făcute de noi și le-a studiat în profunzime”.

„Astăzi am avut o discuție în care fiecare a înțeles de la celălalt care ne sunt prioritățile”, a spus Sherman. „Nu este ceea ce alții ar numi-o o negociere”.

Cu toate acestea, Riabkov a ținut să precizeze că în ciuda tonului optimist al discuțiilor, „principalele întrebări sunt în continuare în aer și nu vedem o înțelegere din partea americanilor a necesității unor decizii care să ne satisfacă”.

Statele Unite se vor întâlni din nou cu Rusia pentru a discuta aceste probleme în detaliu.

Discuțiile au loc după ce Rusia a trimis mai bine de 100.000 de trupe în apropierea graniței ei cu Ucraina, lucru ce a alarmat Occidentul cu privire la o posibilă invazie a acesteia.

În 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea și a sprijinit în repetate rânduri trupele separatiste din estul Ucrainei.

Subiectele discutate de SUA și Rusia vor fi reluate în timpul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, pe 12 ianuarie. Separat, mai multe discuții multilaterale vor avea loc în cadrul Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) de la Viena, pe 13 ianuarie.

XS
SM
MD
LG