Linkuri accesibilitate

Noile submarine nucleare ale Rusiei vor avea în dotare rachete hipersonice Zircon


Submarinul nuclear Kazan din clasa Yasen, sau proiectul „885M”, sosește la baza sa permanentă de desfășurare a Flotei de Nord a Marinei ruse, în regiunea Murmansk, 1 iunie 2021.
Submarinul nuclear Kazan din clasa Yasen, sau proiectul „885M”, sosește la baza sa permanentă de desfășurare a Flotei de Nord a Marinei ruse, în regiunea Murmansk, 1 iunie 2021.

Noile submarine nucleare ale Rusiei vor avea în dotarea standard rachete hipersonice Zircon. Instalarea acestora ar fi început deja.

Rusia este în curs de a-și dota noile submarine nucleare cu rachete hipersonice Zircon, a declarat șeful celui mai mare constructor de nave din Rusia pentru agenția de presă de stat RIA într-un interviu publicat luni.

„Submarinele nucleare multifuncționale din cadrul proiectului Yasen-M vor fi echipate cu sistemul de rachete Zircon în mod regulat”, a declarat Alexei Rakhmanov, directorul executiv al United Shipbuilding Corporation (USC), potrivit Reuters.

„Lucrările în această direcție sunt deja în curs de desfășurare”, a adăugat el.

Submarinele din clasa Yasen, cunoscute și sub numele de Proiectul 885M, sunt submarine cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară, construite pentru a înlocui submarinele nucleare de atac din epoca sovietică, ca parte a unui program de modernizare a armatei și a flotei rusești.

Rachetele hipersonice Zircon cu baza pe mare au o rază de acțiune de 900 km (560 mile) și se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât viteza sunetului, ceea ce face dificilă apărarea împotriva lor.

Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an că Rusia va începe livrările în masă de rachete Zircon, ca parte a eforturilor de a-și spori forțele nucleare.

Fregata rusească multifuncțională Amiral Gorshkov, care și-a testat capacitățile de atac în vestul Oceanului Atlantic la începutul acestui an, a fost deja echipată cu rachete Zircon.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG