Linkuri accesibilitate

Rusia suspendă inspecțiile americane, prin New Start, asupra armelor sale nucleare


Tratatul New Start, care a intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și pe cel de rachete și bombardiere terestre și submarine.

Rusia a anunțat luni SUA că nu va permite deocamdată inspectarea armelor sale în temeiul tratatului de control al armelor nucleare New Start, din cauza restricțiilor de călătorie pe care Washingtonul și aliații săi le-au impus liderilor săi.

Condițiile de inspecție propuse de Washington au creat „avantaje unilaterale pentru Statele Unite și privează efectiv Federația Rusă de dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”, a declarat Ministerul de Externe de la Moscova într-un comunicat, citat de Reuters.

Statele Unite și aliații săi, inclusiv Marea Britanie și Uniunea Europeană, și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești, ca parte a unui val de sancțiuni impuse ca răspuns la decizia Rusiei de a invada Ucraina, nedeclarat și neprovocat, pe 24 februarie.

Tratatul New Start, care a intrat în vigoare în 2011, limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite și Rusia le pot desfășura, precum și pe cel de rachete și bombardiere terestre și submarine.

Președintele american Joe Biden a declarat luni trecută că administrația sa este pregătită să negocieze „rapid” un cadru care să înlocuiască tratatul New Start, care va expira în 2026, dacă Moscova își va demonstra disponibilitatea de a relua lucrările privind controlul armelor nucleare.

Dar misiunea Rusiei la Națiunile Unite a spus că Washingtonul s-a retras din discuțiile separate cu Moscova privind stabilitatea strategică în conflictul din Ucraina și trebuie să decidă ce vrea.

A doua zi, Kremlinul a spus că timpul se scurge pentru a negocia un înlocuitor pentru New Start, punând în pericol securitatea globală.

Conflictul din Ucraina a ridicat tensiunile politice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor din Cuba din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.

Moscova susține că a fost forțată să intervină în Ucraina pentru a-i apăra pe vorbitorii de limbă rusă de persecuție și pentru a evita amenințarea Occidentului, care s-ar folosi de Ucraina pentru a amenința securitatea Rusiei.

Kievul și aliații săi occidentali spun că acestea sunt pretexte pentru cucerirea de noi teritorii în stil imperial.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG