Linkuri accesibilitate

Rusia pretinde că a testat cu succes o rachetă balistică Yars, din vestul țării și până în Extremul Orient


Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, urmată îndeaproape de Statele Unite. Împreună, Rusia şi Statele Unite controlează mai mult de 90% din armele nucleare din lume.
Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, urmată îndeaproape de Statele Unite. Împreună, Rusia şi Statele Unite controlează mai mult de 90% din armele nucleare din lume.

O lansare de antrenament a unei rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid Yars a fost efectuată la cosmodromul de testare Pleseţk, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării.

Rusia pretinde că a racheta a fost echipată cu focoase de exercițiu și că a călătorit 6.000 kilometri, din vestul țării și până în Extremul Orient.

Ogivele de antrenament au ajuns în zona specificată, la poligonul de antrenament Kura din Peninsula Kamceatka.

Ministerul rus al Apărării a precizat că scopul lansării a fost de a confirma caracteristicile tactice, tehnice şi de zbor ale sistemului de rachete. „Toate sarcinile atribuite au fost îndeplinite în totalitate”, a spus ministerul.

Potrivit comunicatului, „au fost îndeplinite toate sarcinile atribuite”, inclusiv atingerea țintei, situate într-un poligon de antrenament din Kamceatka, în Extremul Orient rus.

Între cele două unități militare, situate la extremitățile Rusiei, este o distanță de circa 6.000 de kilometri. Ministerul a dat publicității și un videoclip din timpul lansării.

Ministerul rus al Apărării a precizat că Forţele de rachete strategice, în pregătirea acestui eveniment, au elaborat procedura de redistribuire a bateriei de lansare Yars într-o zonă îndepărtată, cu pregătirea şi desfăşurarea lansării.

Acest test are loc la o zi după ce, în discursul său anual din Adunarea Federală, Vladimir Putin ameninţase statele occidentale cu lovituri nucleare.

Oficialii ruși din domeniul apărării au declarat, în trecut, că sistemele de rachete Yars sunt capabile să lovească ținte aflate la până la 11.000 de kilometri. Acestea fac parte din arsenalul nuclear al țării.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG