Linkuri accesibilitate

Kievul neagă informația, după ce Rusia a susținut că a dejucat un atac major al Ucrainei


Locuitorii privesc descumpăniți un bloc de apartamente grav avariat de o rachetă rusească, în atacul Rusiei asupra Ucrainei, în orașul Pidhorodnie, lângă Dnipro, Ucraina, 4 iunie 2023.

ACTUALIZARE Kievul a respins informația, numind-o o tentativă de dezinformare, în timp ce a negat că a lansat contraatacul mult așteptat pentru a recupera teritoriul pierdut de când Moscova a invadat în februarie 2022, scrie Europa Liberă.

Știrea inițială

Ministrul rus al Apărării spune că a zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră și a ucis 250 de militari ucraineni. Acesta susține că ofensiva a fost lansată duminică, în regiunea Doneţk, iar forțele ucrainene ar fi folosit şase batalioane mecanizate şi două tancuri.

Nu a existat niciun comentariu de la Kiev și afirmația rusă nu a fost verificată independent, relatează BBC, punctând faptul că nu este clar dacă acțiunea reclamată de ruși ar putea indica faptul că Ucraina a dat startul contraofensivei despre care se vorbește de luni întreg.

„În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă pe scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcția Donețk de Sud”, a scris ministrul rus al Apărării pe Telegram. „Inamicul nu și-a îndeplinit sarcinile, nu a avut succes”, a completat acesta.

Oficialul a mai spus că ucrainenii au încercat să spargă apărarea rusă în ceea ce Kievul a considerat cea mai vulnerabilă parte a liniei frontului. Videoclipul postat arată vehicule militare atacate din aer. Moscova mai susține că Ucraina a pierdut 250 de soldați, precum și 16 tancuri, precizează BBC.

Atacul pretins de ruși vine după ce forțele ucrainene au susținut că au obținut două mici victorii în estul țării, inclusiv o înaintare de 400 de metri către orașul important din punct de vedere strategic, Svatove din Donețk, scrie CNN.

Despre afirmațiile oficialului rus relatează și Reuters, care nu a putut verifica declarația Rusiei, iar Ministerul Apărării și armata ucraineană nu au răspuns solicitărilor de a comenta afirmațiile oficialului de la Moscova.

Raportul zilnic al Statului Major al Ucrainei spunea doar că au avut loc 29 de ciocniri în regiunile Doneţk şi Lugansk, mai scriu jurnaliștii Reuters.

În ceea ce privește contraofensiva, potrivit The Guardian, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a publicat duminică un mesaj criptic pe Twitter, citând piesa Depeche Mode, Enjoy the Silence: „Cuvintele sunt inutile, pot face doar rău.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG