Linkuri accesibilitate

Șeful ONU i-a spus lui Putin că invadarea Ucrainei încalcă legea internațională


Sosirea Secretarului General ONU la Summitul BRICS din Rusia, la invitația lui Vladimir Putin, a atras critici dure din partea Ucrainei.
Sosirea Secretarului General ONU la Summitul BRICS din Rusia, la invitația lui Vladimir Putin, a atras critici dure din partea Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a spus președintelui rus Vladimir Putin pe 24 octombrie că invazia Rusiei în Ucraina a încălcat carta ONU și dreptul internațional, potrivit unei declarații a ONU după întâlnirea lor de la summitul BRICS de la Kazan, Rusia.

Secretarul general al ONU s-a întâlnit cu Putin în marja summitului Brics de la Kazan, Rusia, după un discurs în care Guterres a cerut o „pace dreaptă” în Ucraina.

Secretarul general al ONU „și-a reiterat poziția că invazia rusă a Ucrainei a încălcat Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional”, a declarat purtătorul de cuvânt al șefului ONU după întâlnirea Putin-Guterres, dur criticată de Kiev.

Șeful ONU, a cărui vizită în Rusia are loc în timp ce forțele Rusiei continuă atacurile fără discriminare asupra orașelor și infrastructurii ucrainene, a fost fotografiat dând mâna cu Putin înainte de întâlnirea lor.

„Avem nevoie de pace în Ucraina. O pace justă în conformitate cu Carta ONU, dreptul internațional și rezoluția Adunării Generale [ONU]”, a spus Guterres, a cărui prezență la summit a atras o reacție furioasă din partea Kievului.

„Secretarul general al ONU a refuzat invitația Ucrainei la primul Summit Global pentru Pace din Elveția”, a transmis ministerul ucrainean de Externe pe 22 octombrie.

„Cu toate acestea, a acceptat invitația la Kazan din partea criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greșită care nu promovează cauza păcii. Nu face decât să dăuneze reputației ONU”, susține diplomația ucraineană.

Figura opoziției ruse Iulia Navalnaia, văduva lui Aleksei Navalnîi, l-a criticat și ea pe Guterres pentru că s-a întâlnit cu Putin, etichetându-l pe șeful Kremlinului drept „criminal”.

„E al treilea an de război, iar secretarul general al ONU dă mâna cu un criminal”, a scris Navalnaia pe rețeaua X.

Navalnaia l-a acuzat pe Putin de moartea soțului ei, politicianul de opoziție și criticul deschis al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, într-o închisoare rusească.

La summitul de trei zile din orașul Kazan au participat reprezentanți ai celorlalte țări BRICS - Brazilia, India, China și Africa de Sud. La întâlnire au participat, de asemenea, liderii sau reprezentanții a 36 de țări, inclusiv Iran și Turcia.

Rusia a prezentat summitul ca pe o demonstrație de forță în rândul principalelor țări în curs de dezvoltare ale lumii care sunt încă dispuse să se întâlnească cu Putin, în ciuda sancțiunilor occidentale și a eforturilor de a izola Moscova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG