Linkuri accesibilitate

Nicio concluzie, în urma negocierilor dintre Ucraina și Rusia


Diplomații ruși și ucraineni s-au întâlnit luni la granița dintre Belarus și Polonia pentru a negocia o încetare imediată a focului de armă. Discuțiile nu au dus la niciun rezultat.
Diplomații ruși și ucraineni s-au întâlnit luni la granița dintre Belarus și Polonia pentru a negocia o încetare imediată a focului de armă. Discuțiile nu au dus la niciun rezultat.

Discuțiile purtate între delegații ucraineni și ruși nu au ajuns la nicio concluzie după întâlnirea de la granița ucraineană-belarusă. Ambele părți se reîntorc la Kiev sau Moscova pentru a se consulta înainte de a doua rundă, ce va avea loc în zilele următoare.

„Am convenit să continuăm negocierile”, a spus Vladimir Medinsky, șeful corpului diplomatic rus, ce a participat la negocieri. Acesta a adăugat că o nouă întâlnire va avea loc în zilele următoare, la granița dintre Polonia și Belarus.

Delegația ucraineană i-a inclus, printre alții, pe ministrul Apărării, Olexei Reznikov, și consilierul prezidențial, Mykhailo Podolyak, a anunțat Biroul Președintelui Ucrainei pe 28 februarie. Biroul a declarat înaintea începerii discuțiilor că autoritățile de la Kiev vor pune presiune pe Rusia pentru o încetare imediată a focului și retragerea soldaților ruși din Ucraina.

Întâlnirea a avut loc în vreme ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că invazia militară rusă a Ucrainei „devine din ce în ce mai nemiloasă”.

Borrell le-a transmis jurnaliştilor că forţele armate ucrainene au dat dovadă de curaj, dar a declarat că mai mulți civili au murit, iar numărul de refugiați ce caută adăpost în țările vecine se află în creștere.

„În această situație, sprijinul nostru pentru armata ucraineană este crucial”, a declarat Borrell, într-o conferință de presă la Bruxelles, după întâlnire.

Într-o declarație separată, pe 28 februarie, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel către soldații ruși să renunțe la luptă.

„Abandonați-vă echipamentul. Părăsiți Ucraina. Nu aveți încredere în comandanții voștri. Nu credeți în propagandă. Salvați-vă viețile", a transmis Zelenski, adăugând că peste 4.500 de soldați ruși și-au pierdut deja viața în ultimele 5 zile de război împotriva Ucrainei.

Întâlnirea, care a avut loc la granița dintre Ucraina și Belarus, survine pe fondul unor informații potrivit cărora orașele Harkov și Cernihiv au fost supuse unui bombardament intens rusesc și a afirmațiilor Rusiei că armata sa a ocupat orașele Berdyansk și Enerhodar, din regiunea Zaporizhzhya, sud-estul Ucrainei, precum și zona din jurul Centralei Nucleare Zaporizhzhya.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG