Linkuri accesibilitate

Rusia și Ucraina au schimbat peste 200 de prizonieri de război


Prizonieri de război ucraineni fotografiați într-o locație necunoscută din Ucraina, într-o fotografie difuzată pe 10 aprilie 2023.
Prizonieri de război ucraineni fotografiați într-o locație necunoscută din Ucraina, într-o fotografie difuzată pe 10 aprilie 2023.

Rusia și Ucraina au efectuat luni un important schimb de prizonieri. Ambele părți au raportat schimbul de prizonieri, 106 ruși și 100 de ucraineni fiind eliberați.

Andrii Yermak, un consilier superior al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că printre ucrainenii eliberați se numără apărători din Mariupol și ai uzinei siderurgice Azovstal, scena unui lung asediu care s-a încheiat în mai 2022 și a lăsat orașul în ruine.

„Unele persoane au fost grav rănite și au boli. Vom face tot ce este necesar pentru ca fiecare dintre ei să primească tot ajutorul necesar”, a scris oficialul ucrainean pe canalul său de Telegram.

De asemenea, președintele Volodimir Zelenski a vorbit în discursul său zilnic despre eliberarea prizonierilor de război.

„Am reușit să aducem acasă (...) 80 de bărbați și 20 de femei. Aceștia sunt soldați, polițiști de frontieră, pușcași marini, gărzi naționale. Printre ei se află și apărători din Azovstal”, a spus președintele Ucrainei.

„Sunt o sută de familii care au primit o adevărată bucurie în ajunul Paștelui. Și, bineînțeles, continuăm să lucrăm pentru a ne întoarce toți oamenii noștri din captivitatea rusă. (...) Îi vom întoarce pe toți”, a completat Volodimir Zelenski.

Ministerul rus al Apărării a declarat că schimbul a avut loc în urma unor negocieri.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG